NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA U TRSTENIKU: Sedam decenija postojanja i uspešnog rada
Biblioteka u Trsteniku, Foto: Youtube/ Radio Televizija Trstenik

jubilej

NARODNA BIBLIOTEKA JEFIMIJA U TRSTENIKU: Sedam decenija postojanja i uspešnog rada

Srbija -

Narodna biblioteka „Jefimija” izTrstenika, svečanom akademijom i prigodnom izložbom, obeležila je veliki jubilej – 70 godina postojanja i uspešnog rada.

Na Dan državnosti Srbije, Narodna biblioteka „Jefimija” dobila je značajno priznanje Republike Srbije, Sretenjski orden trećeg stepena, koji je primio direktor Veroljub Vukašinović od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Na Dečijem odeljenju ove ustanove priređena je dokumentarna izložba „70 godina trsteničke Biblioteke”. Prikazan je i dokumentarni film u produkciji RTV Trstenik, a u muzičkom delu programa nastupili su vokalni solista u RTS-u Miloš Radović i pijanista Aleksandar Radić. Program su vodili Maja Čomagić i glumac Trsteničkog pozorišta Dušan Jović.

Direktor Veroljub Vukašinović je govorio o istorijatu i aktuelnom trenutku Biblioteke, koja poseduje naučno i zavičajno odeljenje, čitaonicu, knjigoveznicu, a u Dečijem odeljenju biblioteke su pokloni zbirke profesora Janka Svenšeka. Ustanova je dobila šahovsku literaturu od osnivača Biblioteke Boška Nikolića, gde se u fasciklama čuva više od 200 rukopisa. Biblioteka ima i područno odeljenje u Velikoj Drenovi, koje poseduje oko 29 hiljada knjiga.

Direktor Vukašinović je istakao da književni fond Biblioteke broji više od sto hiljada naslova i da je ova ustanova prepoznatljiva u srpskoj kulturi i po održavanju dve značajne manifestacije - „Jefimijini dani” u manastiru Ljubostinja i književni susreti „Savremena srpska proza”, koje okupljaju poznate pisce, književne kritičare i druge kulturne poslenike.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk je istakla veliki značaj ove ustanove u oblasti kulture, a jubilarne čestitke Biblioteci uputili su i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture u Vladi Republike Srbije, i direktorka Narodne biblioteke u Kruševcu, matične biblioteke za Rasinski okrug, mr Snežana Nenezić, koja je pohvalila uspešan rad ove ustanove.

Za doprinos razvoju Narodne biblioteke „Jefimija” zaslužnim ustanovama i pojedincima uručene su pohvale i zahvalnice.

Kurir.rs

Bonus video:

01:43

BIBLIOTEKA KOJA JE NASTALA U GOSTIONICI: Osnovana pre 155 godina, gorela u požaru, a danas je simbol Srema (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track