SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Učenici i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat specijalitet
Foto: Shutterstock

kurir televizija

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Učenici i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat specijalitet

Srbija -

Srpska proja našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po američkom CNN-u.

Priču o ovom svetski poznatom hlebu ispričali su nam u Novom Sadu, gde su proju pripremali srednjoškolci, budući kuvari i jedna iskusna domaćica.

Milena Skendžić domaćica iz Zrenjanina pravi proju onako kako ju je majka naučila, ali je na taj način kaže nije pravila njena baka:

- Nekada se pravila od čistog kukuruznog brašna ispod kamena od vodenice. Nije bila obogaćena proja kao danas, ljudi su bili siromašni, išlo je samo kukuruzno brašno i griz. Koristila se voda, potom se ostavi na određen period, pa se peče u rerni. To je bio jako tvrd hleb. Proja dobija slast od stvari poput praziluka, blitve, koprive. Potom, ako se doda i jaje, te još nekoliko stvari, ona može da bude svojevrstan komplet obrok.

01:21

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb

Jelena Babić učenica srednje škole "Svetozar Miletić" Novi Sad, pričala je o pravljenju moderne proje:

- Proja se nekada koristila kao sirotinjsko jelo, odnosno obrok. Dok danas koristimo kao toplo predjelo. Ide kukuruzno brašno, jaja, griz, jogurt, mladi sir, a možemo dodavati razno povrće, kao i suhomesnate proizvode.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

08:37

Obredni vlaški hleb POMANA i sve tajne vezane za taj običaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja