SVEĆICA BAŠ NA DAN ROĐENJA Za rođene 29. februara posle tri godine pauze
Foto: Shutterstock

SVEĆICA BAŠ NA DAN ROĐENJA Za rođene 29. februara posle tri godine pauze

Srbija -

LOZNICA – Slavljeničke svećice na tačan dan rođenja ponovo su danas, posle trogodišnje pauze, mogli ugasiti oni kojima u izvodu iz knjige rođenih piše 29. februar. To nisu morali da učine juče, ili da slave sutra, kao što se snalaze u ‘’normalnim’’ godinama, već su, kao i velika većina, u godišnjem kalendaru imali upisan i svoj tačan datum rođenja.

Prema podacima lozničke matične službe od 1940. do danas je pod datumom 29. februara ukupno rođeno 70 osoba. Pre 84 godine na današnji dan stigle su četiri bebe, po dve devojčice i dečaka, ratne 1944. tri, a 1948. bilo ih je sedam, četiri dečaka i tri devojčice. Jedna beba na ovaj dan rođena je prestupe 1964, 1968, 1976, a u ovom veku 2012. i 2016. dok je za poslednjih osam decenija taj datum prošao bez beba jedino 2000. i 2020. godine. Najviše onih koji slave svake četiri godine bilo je 1984. kada je svet ugledalo osam Lozničana. Inače, u ovom veku do danas bilo je deset ‘’prestupnih’’ beba.

Za razliku od pre četiri godine kada je u lozničkom porodilištu na današnji dan bilo potpuno mirno, danas nije bilo tako. Prema podacima iz porodilišta lozničkog Zdravstvenog centra, do 19 časova stigle su četiri bebe, tri dečaka i jedna devojčica. Oni će 2028. realno imati četiri godine, ali će kalendarski slaviti tad prvi rođendan i svećice baš na dan rođenja gasiti samo onih godina kada februar, odnosno godina traje dan duže.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track