"ČUJEM REČI POKOJNIKA, ONI MI SUGERIŠU REČI" Dragoljub napisao 44.000 reči u 25 rečnika: Njegove brzalice izmamljuju osmeh!
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"ČUJEM REČI POKOJNIKA, ONI MI SUGERIŠU REČI" Dragoljub napisao 44.000 reči u 25 rečnika: Njegove brzalice izmamljuju osmeh!

Srbija -

Piroćanac Dragoljub Zlatković za života može da se pohvali da je objavio više od dvadeset knjiga, a a delo "Rečnik pirotskog govora" dobio je nagradu Vukove zadužbine 2015. godine.

Po struci agronom i pisac, kolekcionar je starih zaboravljenih reči i uspavanki za decu.

- Počev od aprila 1965. godine zabeležio sam oko 44.000 reči u 25 rečnika to su poznate i polupoznate reči - ispričao je Zlatković.

Pored knjiga i pesama, bio je vešt i sa smišljanjem brzalica, koje su svojevremeno bile veoma popularne među omladinom.

Dragoljub Zlatković
foto: Kurir tv

Od raznoraznih narodnih i dečijih, ima i onih šaljivog karatkera. Kako je ispričao Zlatković, momci su koristili brzalice kada žele da navuku devojku da kaže ružnu reč. Kada više puta brzo ponovi, zvuk i smisao brzalice ima dvojak karakter.

- Pot put puta je guba, na put puta je buga - podelio je Zlatković kroz smeh.

Zlatković je postavio sebi zadatak da beleži sve što radi.

- Pišem sve. Kada spavam, brijem se, idem negde... Onda tako neprekidno radi glava. Vozim bicikl, zaustavim se, zapišem, vozim bicikl i idem dalje- rekao je on.

Dragoljub se druži i sa pokojnicima. Često mu se javlja glas pokojne babe Zagorke, teta Đurena, ali i drugi pokojnici.

- Kada mi se javi baba čujem njen glas, kao da mi ona diktira. Kaže "Dragane ovo ne valja! " Taj trenutak mi je radost i milo mi je što ih se sećam. Moram da čuvam zdravlje da bih sve ovo mogao da objavim jer sam svima njima dužan-podelio je Zlatković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

04:05

ŠOKANTNI DETALJI IZ ŽIVOTA LAZE KOSTIĆA! Pesnik obožavao da pravi skandale. Skidao se na sred ulice! SVI VIKALI ENO GA LUDI LAZA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track