U KRAGUJEVCU POČELA GRADNJA VRTIĆA SA 270 MESTA: Mališani od sada u novom smeštajnom kapacitetu (FOTO)
Foto: Kurir/D. Đusić

U KRAGUJEVCU POČELA GRADNJA VRTIĆA SA 270 MESTA: Mališani od sada u novom smeštajnom kapacitetu (FOTO)

Srbija -

Polaganjem kamena temeljca u kragujevačkom naselju Erdeč počela je izgradnja novog vrtića kapaciteta 270 mesta. Za novo obdanište, površine 1700 kvadratnih metara, kamen temeljac svečano je položila ministarka prosvete u Vladi Srbije, Slavica Đukić Dejanović zajedno sa gradskim funkcionerima. U cilju proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, Ministarstvo prosvete u saradnji sa Svetskom bankom za izgradnju novog vrtića obezbedilo je 200 miliona dinara kroz projekat ''Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje''.

1 / 3 Foto: Kurir/D. Đusić

- "Predškolsko obrazovanje je početak obrazovanja i kolektivne dečije radosti jer svaki nov vrtić jeste korak ka uzletu do 2027. godine koju je država opredelila da bude godina uzleta za nove generacije u Kragujevcu i u još 23 jedinice lokalne samouprave u kojima se dograđuju ili grade novi vrtići, a u kojima će 11 hiljada mališana ući u potpuno nove prostore. Novi vrtić je izraz zajedništva i saradnje Vlade Republike Srbije sa lokalnom samoupravom Kragujevca koja ima izvanredan senzibilitet", rekla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, ističući da kvalitetni projekti pristižu iz Kragujevca budući da lokalne vlasti u tom gradu na pravi način određuju prioritete i svrstavaju ono što je najbitnije, a to je mladost, obrazovanje, razvoj, podrška porodicama i roditeljima.

Izgradnjom ovog vrtića, kako je rečeno, lista čekanja na kojoj je trenutno oko hiljadu dece, smanjiće se za 270 mesta, a sa drugim vrtićem koji se finansira iz budžeta Grada za još 140 mesta. Subvencijama za privatne vrtiće lokalna samouprava u Kragujevcu teži da potpuno iscrpi listu čekanja.

Inače, program „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, između ostalog, posebnu pažnju posvećuje unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za zaposlene. Ukupna vrednost projekta za izgradnju 23 vrtića u 23 lokalne samouprave u Srbiji je 47 miliona evra.

Kurir.rs/D. Đusić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track