ČUO SAM KAKO VIBRIRAJU STAKLA, DOVOLJNO DA SE SETIM KATASTROFE: Kraljevčani uznemireni zbog zemljotresa u Crnoj Gori
Arhivski snimci, Foto: J. S./Arhivski snimci

sličan se dogodio u kraljevu 2010. godine

ČUO SAM KAKO VIBRIRAJU STAKLA, DOVOLJNO DA SE SETIM KATASTROFE: Kraljevčani uznemireni zbog zemljotresa u Crnoj Gori

Srbija -

Zemljotres od 5,4 stepena Rihterove skale koji se rano jutros dogodio u Crnoj Gori, na području Nikšića, uznemirio je stanovnike grada na Ibru, jer su ga, donekle, osetili i prisetili se jezivih događaja iz 2010. godine.

Tada je Kraljevo pretrpelo ogromnu materijalnu štetu, a tom prilikom dve osobe izgubile su život, dok je 180 građana bilo teže ili lakše povređeno.

- Noćašnji potres osetio se i u Kraljevu. Bio sam budan i negde oko 4 sata jutros čuo sam kako u dnevnoj sobi vibriraju stakla na vitrini. Dovoljno da se prisetimo katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio naš grad i da se uznemirimo, kaže jedan stariji Kraljevčanin.

Podsećanja radi, zemljotres u Kraljevu dogodio se 3. novembra 2010. godine u 1 čas i 56 minuta posle ponoći i bio je jačine 5,4 Rihtera. Zemljotres je u Kraljevu i okolini tada oštetio više od 15.000 objekata, a zahvaljujući državi i donatorima iz svih krajeva sveta, za skoro godinu dana obnove, sagrađene su 462 nove, montažne kuće i popravljeno je 13.000 porodičnih kuća.

Sanirane su i 32 stambene zgrade, a novčano je finansirana obnova oko 8.500 oštećenih stanova. Za izgradnju novih domova i sanaciju oštećenih kuća, stanova i zgrada pomoć od ukupno tri milijarde dinara, u različitim iznosima i na osnovu procene štete po kategorijama, dobilo je oko 80.000 Kraljevčana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track