SLAVODOBITNIK DR MILUTIN ĐURIČKOVIĆ: Književni klub "Bagdala" iz Kruševca uručio nagradu "Branko L. Lazarević"
Foto: KCK Kruševac

SLAVODOBITNIK DR MILUTIN ĐURIČKOVIĆ: Književni klub "Bagdala" iz Kruševca uručio nagradu "Branko L. Lazarević"

Srbija -

U Kulturnom centru Kruševac organizovana je svečanost uručenja književne nagrade „Branko L. Lazarević“, koju dodeljuju KK „Bagdala“ i časopis „Bagdala za decu i mlade“. Laureat ovog priznanja za 2023. godinu je dr Milutin Đuričković, a nagradu mu je uručio predsednik Književnog kluba „Bagdala“ Nebojša Lapčević.

Milutin Đuričković je rođen prvog jula 1967. u Dečanima. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom mestu. Diplomirao na Katedri za jugoslovensku književnost Filološkog fakulteta u Prištini (1991), gde je i magistrirao 2005. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu (2009). Radi kao profesor na Odseku za vaspitače u Aleksincu Akademije strukovnih studija u Kruševcu.

1 / 5 Foto: KCK Kruševac

Saradnik je mnogih listova i časopisa. Učestvovao je na više od 50 naučnih skupova u zemlji i svetu. Objavio je oko 60 knjiga, a zastupljen je u više od 40 antologija poezije i priče za decu i odrasle. Pesme su mu komponovane i pojedinačno prevođene na 20 jezika, a dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Bio je stalni književni kritičar dnevnih novina: Politika, Borba, Jedinstvo, Pobjeda. Uređivao je časopise Svetionik i Naše stvaranje. Član je Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, Udruženja književnika Srbije i Udruženja novinara Srbije. Živi u Beogradu.

Posle uručenja ove književne nagrade predstavljena je antologija pesnika za decu kruševačkog podneblja „Plava zvezda nad Bagdalom“ , autora Ljubiše Bate Đidića. O knjizi su govorili Slobodan Stanišić, pesnik i književni kritičar i književnik Vladica Radojević. Stihove su govorili: autor, Iskra Banović, polaznik studija govora i glume KCK, učenici trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić“ i prvog razreda OŠ „Jovan Popović“.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja