U KRALJEVU OSVANUO MURAL „PIŠI ĆIRILICOM“ Ne zna se ko ga je naslikao, ali evo šta kažu komšije (FOTO)
Foto: Kurir/J.S.

u naselju Mala pijaca u Ulici Vojvode Stepe

U KRALJEVU OSVANUO MURAL „PIŠI ĆIRILICOM“ Ne zna se ko ga je naslikao, ali evo šta kažu komšije (FOTO)

Srbija -

Mural sa napisom „Piši ćirilicom“ osvanuo je danas u Kraljevu, na zidu jedne od stambenih zgrada u naselju Mala pijaca u Ulici Vojvode Stepe.

Na ovom muralu naslikana je srpska trobojka, uz zvaničan grb grada Kraljeva sa sedam kruna, koje predstavljaju sedam srpskih srednjovekovnih kraljeva krunisanih u manastiru Žiča i, na sredini zastave, napis “Piši ćirilicom“ sa trideset ćiriličnih slova srpske azbuke.

- Ćirilica je jedno od najugroženih pisama na svetu i prezadovoljan sam radom nekog od kraljevačkih umetnika. Ne znam ko je mogao da naslika mural, jer se autor nije potpisao, jutros sam ga primetio na fasadi zgrade i zaista sam oduševljen, rekao je Kuriru jedan od stanara.

Kraljevo, mural, piši ćirilicom
foto: Kurir/J.S.

Inače, pre tačno pet godina, rekonstruisani Trg Srpskih ratnika u centru Kraljeva otvoren je za šetače, a njega od tada, osim sunčanog sata, na inicijativu kraljevačkog Rotari kluba, krasi i 30 ćiriličnih slova azbuke postavljenih oko samog spomenika.

- Trg u gradu na Ibru oplemenili smo tako što smo u mermeru postaviti nacionalno srpsko pismo, sa nadom da će devojke i dečaci svoje prve sastanke zakazivati kod njima omiljenog slova, rekli su Kuriru tada u kraljevačkom Rotari klubu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track