NA REDU MAMOGRAFIJA I PROSTATA: Preventivni pregledi u Zdravstvenom centru Loznica
Foto: ZC Loznica

NA REDU MAMOGRAFIJA I PROSTATA: Preventivni pregledi u Zdravstvenom centru Loznica

Srbija -

Novu priliku za kontrolu zdravlja Lozničani će imati u nedelju kada će u Službi opšte medicine lozničkog Zdravstvenog centra (ZC), na prvom spratu, biti organizovani treći ovogodišnji besplatni preventivni pregledi.

Ovoga puta mogu doći žene starije od 40 godina da obave ultrazvučni pregled dojke, po potrebi i mamografiju koju treba da urade one koje su prešle 45, a muškarci stariji od 49 godina uzorkovanje za PSA test kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

Oni kod kojih postoji sumnja na bolest biće upućeni na dodatnu dijagnostiku, a pregledi traju od 8 do 16 časova.

Lozničani su prethodna dva puta pokazali veliko interesovanje za ovaj vid pregleda.

Prvi su obuhvatali ultrazvuk štitne žlezde i laboratorijske analize hormona štitne žlezde i tada su pregledana ukupno 232 pacijenta, a drugi put su mogli uraditi EKG, izmeriti krvni pritisak i proveriti nivo šećera, triglicerida i holesterola u krvi.

Tada je obavljeno 125 lekarskih pregleda, urađeno isto toliko EKG-a, kao i 109 laboratorijskih analiza, a pet osoba upućeno je na dodatnu dijagnostiku. Iz ZC Loznica podsećaju da su prevencija i rana dijagnostika od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti što je i razlog organizovanja ove akcije.

Inače, akciju besplatnih preventivnih pregleda sprovodi Ministarstvo zdravlja, a biće održati u oko 170 zdravstvenih ustanova Srbije.

Kurir.rs/T. I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja