"KOSIDBA" POČELA PUTOVANJE": Iz Vukovog doma kulture u Loznici - svečano otvoren novi, 18. Putujući festival (FOTO)
Foto: T.Ilić

"KOSIDBA" POČELA PUTOVANJE": Iz Vukovog doma kulture u Loznici - svečano otvoren novi, 18. Putujući festival (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Novi, 18. Putujući festival dokumentarno igranog filma ‘‘Mladenci’‘ porodice Pantelić svečano je otvoren u petak, na veliki praznik, po kome je i nazvan, u biskopskoj sali Vukovog doma kulture u Loznici.

Publika je osim premijere ‘‘Kosidbe’‘, videla i njihove filmove ‘‘Britva’‘, ’‘Velika ljuljaška’‘ i ‘‘Porodica’‘, a festival je počeo aplauzom u čаst Dobrivoja Pantelića (1955-2020), autorа brojnih dokumentarnih, etnoloških i igranih filmova čiji rad svedoči o njegovoj ljubavi prema zavičaju, nasleđu i domovini.

Filmski amateri iz Donjih Brezovica ponovo su uspeli da privukli publiku, a veliki aplauz na kraju projekcije najbolja je potvrda da su Pantelići još jednom uradili dobre filmove. - Posle prvog dela festivala, koji se u utorak završava u Krupnju, filmovi nastavljaju put po Srbiji, a biće prikazani i u inostranstvu. Svi su snimani po Rađevini, Podgorini, Azbukovicu, prikazujući lepote ovog dela Srbije. Nastavićemo da snimamo fimove da se ne zaborave običaji i kultura srpskog naroda, da čuvamo Jadar, Rađevinu i ovo je naš vid borbe protiv zaborava. Moramo čuvati našu zemlju i tradiciju, naše korene jer to niko neće učiniti osim nas – kazao je Milan koji je sa majkom Dobrilom i suprugom Sandrom, nastavio putem oca Dobrivoja.

1 / 6 Foto: T.Ilić

Na premijeri se u ime grada obratio pomoćnik gradonačelnika Milan Jugović koji je poručio će Loznica i ubuduće biti pokrovitelj manifestacija koje neguju naše kulturno nasleđe, a Pantelići decenijama pomažu da naše običaje otrgnemo od zabora i približimo ih novim naraštajima, rekao je on. Vladimir Perović, reditelj i profesor, kazao je da se Pantelići brinu da sve ono staro, što je vredno ostane sačuvano, zabeleženo i nastavi da živi.

- Oni su na sličnom zadatku kao Vuk i Cvijić, koji su iz ovog kraja, njihovo delo, zadužbina koju ostavljaju potomstvu, svom narodu takođe je velika. Nemerljiva. Ostaje impresivan broj njihovih etnoloških fimova i još više televizijiskih zabeleški, a u njima blago ovog naroda. Sećanje na Dobrivoja živi kroz filmove koje je ostavio, a drago mi je što je Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu, star već 32 godine, od pre neku godinu uveo nagradu ‘‘Dobrivoje Pantelić’‘, po čoveku koji se predstavljao kao amater, a bio je pravi profesionalac – rekao je Perović. Festival je u subotu u Ljuboviji, narednog dana velikoj sali biblioteke u Peckoj, onda Biblioteci 17. septembar u Malom Zvorniku, a prvi deo festivala završava u krupanjskom Domu kulture ‘‘Politika’‘. U svim mestima projekcije počinju u 19 časova, ulaz je besplatan, a slogan festivala je kao i svih prethodnih godina –’‘Da se prošlost ne zaboravi, da budućnost pamti’‘.

Dobrivoje i Dobrila više od 50 godina su, najpre foto-aparatom, a onda i kamerom beležili život, običaje, tradiciju, neobične priče i verovanja naroda njihove Rađevine, Jadra, Azbukovice i Podgorine. Snimili su više od 500 dokumentarno igranih filmova i kratkih priča, pokupili pregršt nagrada na festivalima, njihovi filmovi su emitovani na RTS-u, a Pantelići su i danas redovni saradnici ‘‘Jutarnjeg programa’‘ na javnom servisu gde se godinama emituju njihovi prilozi.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track