PRELEP PRIZOR U MRČAJEVCIMA Više roda, više dece u vrtiću i školi
Foto: Printscreen/RTS

PRELEP PRIZOR U MRČAJEVCIMA Više roda, više dece u vrtiću i školi

Srbija -

Da su rode simbol rađanja i proleća, potvrđuje sledeća priča iz Mrčajevaca kod Čačka. U varošicu kraj Zapadne Morave stiglo je pet roda, a u vrtiću i školi sve je više dece.

Sa prvim prolećnim danima ovaj par dugonogih ptica stigao je u Mrčajevce. Popravljaju gnezdo na visokom odžaku, tik uz vrtić. O novim komšijama uče i najmlađi.

“Oni lete samo kad je dan, kad je leto”, kaže jedno dete, a drugo doaje: “Zato što su one velike i imaju veliki kljun”.

Rode imaju dugačak kljun i imaju dugačak vrat i dugačke crvene noge”, naučila su deca.

Mrčajevci, rode
foto: Printscreen/RTS

Vrtić Zvončica pohađa oko dve stotine mališana. Raduju se povratku selica i svakodnevno znatiželjno posmatraju ptice velikih belih krila.

''Drago nam je što su rode negde i prepoznale je naš vrtić s obzirom da smo mi već dugi niz godina imamo i status Eko škole to je deo međunarodnog projekta tako da su one možda baš i zbog toga odabrali naš vrtić ali nama je svakako jako drago'', kaže Ana Gudžić Kosovac, glavni vaspitač u vrtiću Zvončica.

Poslednjih godina sve je više mladih bračnih parova u Mrčajevcima, ali i porodica sa više od troje dece.

''Puno dece. Škola nam je puna. Ima dosta mladih žena devojaka koje imaju troje četvoro čak i petoro dece. Ja imam troje'', kaže Milena Sečivanović iz Mrčajevaca.

Mrčajevci, rode
foto: Printscreen/RTS

"Ove školske godine mi imamo oko 400 to jest 420 đaka i možemo da se eto pohvalimo time da više recimo imamo od 60 đaka da su đaci iz višebrojnih porodica. Eto to je da kažem eto lepa vest'', navodi Milan Popović, pedagog škole u Mrčajevcima.

Dobre vesti u Mrčajevcima potvrđuje i podatak da dece do predškolskog uzrasta ima za još dve grupe u vrtiću. A i rode im se stalno vraćaju.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja