POSTAVLJEN PRVI MLEKOMAT NA TORNIKU: Oragnsko mleko dostupno svim posetiocima (FOTO)
Foto: Z. G.

POSTAVLJEN PRVI MLEKOMAT NA TORNIKU: Oragnsko mleko dostupno svim posetiocima (FOTO)

Srbija -

Na Torniku na Zlatiboru postavljen je prvi mlekomat iz koga posetioci mogu da konzumiraju organsko mleko.

U postavljanju ovog mlekomata učestvovali su Zlatiborski eko agrar i Gold gondola, u saradnji sa Inovacionim biznis centrom Zlatibor, a nalazi se na izlaznoj stanici gondolske žičare na Torniku.

mlekomat, Zlatibor, Tornik
foto: Z. G.

- Ovo organsko mleko je trenutno od poljoprivrednih proizvođača iz Jablanice, Stubla, Dobroselice i Mušveta, a u procesu konverzije na organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda su poljoprivredni proizvođači iz Šljivovice i u Branešcima. Očekujemo da će ova inicijativa dodatno podstaći razvoj organske poljoprivrede na teritoriji opštine Čajetina - rekao je Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara.

Mlekomat ima zamenjivu jedinicu od 200 litara, a dispensor koji se nalazi pored mlekomata može da skladišti boce za mleko i ostale proizvode.

Poljoprivredni proizvođači svoje mleko predaju mlekari “Naša Zlatka” koja je sastavni deo Zlatiborskog eko agrara. U ovoj mlekari se obradi 1.000 litara organskog mleka na dnevnom nivou i 2.000 litara konvencionalno proizvedenog mleka.

mlekomat, Zlatibor, Tornik
foto: Z. G.

Inače, u Čajetini je kroz privatnu inicijativu postavljen jedan mlekomat, a u planu je postavljanje još jednog mlekomata na Torniku.

Direktorka „Gold gondole“ Bojana Božanić je rekla da je ovde reč o integrisanom turističkom proizvodu.

- Mlekomat koji smo postavili bi trebalo da bude samo jedan deo slagalice u ponudi tradicionalnih lokalnih proizvoda posetiocima Zlatibora i cilj nam je i da kroz druge proizvode imamo naš „jestivi suvenir“- kaže Božanić.

mlekomat, Zlatibor, Tornik
foto: Z. G.

Sam projekat je deo šire inicijative Evropske unije Zelene agende u Srbiji, koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije. Dodatna finansijska sredstva obezbedile su vlade Švedske, Švajcarske i Srbije, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i Evropskom investicionom bankom.

Bonus video:

03:56

NAJSKUPLJI SIR NA SVETU DOLAZI IZ SRBIJE! Mleko ove životinje ima 60 PUTA VIŠE C vitamina od kravljeg, ALI TO NIJE SVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track