LEGENDE O IMENIMA OVIH SELA TRAJU SKORO 8 VEKOVA: Od najezde Mongola, preko kneza Miloša, pa sve do današnjih dana!
Foto: J. S.

LEGENDE O IMENIMA OVIH SELA TRAJU SKORO 8 VEKOVA: Od najezde Mongola, preko kneza Miloša, pa sve do današnjih dana!

Srbija -

Na prostoru sela Žiča kod Kraljeva brojni su zaseoci kao što su: „Zimovnik“, „Gotovac“, „Kruševica“, „Gradi“, „Reka“, „Trešnjar“, „Letovište“.

O nekima od njih postoje u narodu legende o nastanku imena koje traju skoro osam vekova, a koje je zabeležio autor Aleksandar Krstić.

Tako jedna od legendi govori da je „Kruševica“ nosila ime „Bezboge“ nastalo u vremenu kada je manastir Žiča posle najezde Mongola 1241/1242. godine bio porušen, pa narod nije imao gde da se moli Bogu.

Žiča
foto: J. S.

Legenda, naime, kaže da je knez Miloš, prilikom jedne posete manastiru Žiča, upitao seljane koji su se okupili da ga dočekaju kako se zove njihovo selo. Na odgovor: „Bezboge“, knez se začudi kako selo koje se nalazi pored manastira može da ima takvo ime.

Potom upita knez okupljene meštane koje voće najbolje tu uspeva, a kada mu oni odgovoriše da najbolje uspevaju kruške, knez reče:

- E, činiš voliko, neka se vaše selo zove „Kruševica“.

Legende dalje govore da su stari stanovnici Žiče za vreme letnjih meseci isterivali stoku na ispašu na teren koji se zove „Letovište“, dok su u jesenje dane vraćali stoku u nizije koje su bile pored današnjeg puta Kraljevo - Žiča i tu provodili zimske dane. Zbog toga je ovaj deo nazvan „Zimovnik“.

Žiča
foto: J. S.

Zaselak „Gradi“ ime je dobio po starom gradu koji se tu nalazio, a koji je služio za odbranu manastira Žiča. Danas ostataka tog grada nema jer je, najverovatnije, celokupan grad - utvrđenje bio sagrađen od drveta, pa je spaljen prilikom osvajanja Osmanlija.

Na polovini puta između „Gradi“ i Žiče nalazi se „Reka“. Ona je nastala naseljavanjem stanovnika iz „Gradi“ koji su, u potrazi za poslom, prilazili bliže putevima, dok je „Trešnjar“ ime dobio po trešnjama koje su u davna vremena rađale na svakom koraku.

Prema jednoj legendi, kako je zapisao autor Aleksandar Krstić, mesto na kojem je pripremana građa za izgradnju manastira Žiča nazvano je „Gotovac“, dok druga legenda govori kako je „Gotovac“ dobio ime po tome što se na tom mestu pripremala (gotovila, prim. aut.) hrana za majstore i radnike koji su radili na izgradnji Svete Žiče.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja