NA REDU SU SRCE I HOLESTEROL: Novi preventivni pregledi u Loznici
Foto: Kurir/T.Ilić

NA REDU SU SRCE I HOLESTEROL: Novi preventivni pregledi u Loznici

Srbija -

Lozničani će u nedelju ponovo imati priliku da prekontrolišu zdravlje u Zdravstvenom centru (ZC) Loznica koji se opet uključio u akciju preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja.

Građani će ovoga puta moći da urade kardiološke preglede, odnosno EKG, merenje krvnog pritiska i određivanje nivoa šećera, triglicerida i holesterola u krvi. Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno da, kao i do sada, građani dođu u Službu opšte medicine od 8 do 16 sati, navode iz ZC Loznica.

- Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisatim ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i građanima učini preventivne preglede pristupačnijim – saopštavaju iz ZC.

Do sada su u ZC od početka godine tri puta organizovani preventivni pregledi, a ukupno je pregledano skoro 520 žena i muškaraca. Prethodno su rađeni ultrazvuk štitne žlezde, laboratorijske analize hormona štitne žlezde EKG, merenje krvnog pritiska, provera nivo šećera, triglicerida i holesterola u krvi, mamografija i PSA test kojim se može dijagnostikovati rani stadijum karcinoma prostate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja