GODIŠNJA NAKNADA NA TARI BIĆE 2.000 DINARA: Ko ima dokaz da je vlasnik imanja trebalo bi da bude oslobođen takse
Foto: Z.G.

GODIŠNJA NAKNADA NA TARI BIĆE 2.000 DINARA: Ko ima dokaz da je vlasnik imanja trebalo bi da bude oslobođen takse

Srbija -

Vest o uvođenju naplate ulaska u Nacionalni park „Tara“ izazvao je reakcije, uglavnom negativne, a najburnije reakcije su po društvenim mrežama. Najviše negoduju oni koji imaju kuće, vikendice, imanja u NP Tara a žive u drugim gradovima Srbije, dok veliki broj Zaovljanaca živi u Užicu.

Prema rečima direktora NP Tara Dragića Karaklića naknade su uvedene zbog obaveze koju predviđa država. Naplatne rampe su trebale da budu postavljene još pre tri godine i nakon državne revizije ovo je bio krajnji rok da zaživi.

- U prvom periodu naplata naknade će se vršiti po vozilu po danu, a predviđeno je uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada kada se pribave potrebne dozvole i saglasnosti. Mi ćemo uputiti nadležnom ministarstvu da budu olakšice za vlasnike imanja i kuća, kao i za druge posetioce. Naš predlog je da godišnja naknada bude 2.000 dinara, a desetodnevna 800 dinara za putnička vozila, kao i za prevoz dece i slično. Takođe, predlog će biti da svi oni koji imaju objekat i imanje u zaštićenom području uz dokaz da je to njihovo dobiju potvrdu i budu oslobođeni naknade, kao da se izuzmu i sa užičkim tablicama – pojasnio je dirketor NP “Tara” i dodao da se nada da će nadležno ministarstvo ubrzo doneti takvu odluku, a do tada će se naplaćivati ovi nameti.

Tara, NP Tara, Nacionalni park Tara
foto: Z.G.

S obzirom da se u NP “Tara” može doći i iz pravca Mokre Gore i putem iz Bajine Bašte preko Kaluđerskih bara, koji je iza rampe, direktor je rekao da će se i tu postaviti punktovi.

- Već su na Sekuliću i iz tog pravca Bajine Bašte bili naši rendžeri i treba da se uradi elaborat. Tu će biti postavljene kamere i elektronsko plaćanje do kraja godine - rekao je direktor.

Pri naplati biće izdat fiskalni račun, a novac od taksi, kako je rekao direktor, slivaće se na poseban namenski račun.

- Od tih sredstava biće ulagano u vidikovce, puteve, zaštitu područja i slično, tako da komentari da će to ići u nečije džepove i na plate nisu tačni – rekao je Dragić.

On je dodao da su već uvedene ovakve takse u parkovima Fruška Gora, Đerdap, Kopaonik i da zavisno od njihove specifičnosti su određene cene. U Mokroj Gori se plaća eko taksa za motorna vozila (izuzeta vozila sa užičkim i bajinobaštanskim tablicama) u iznosu od 200 dinara i to samo na garaničnom prelazu Kotroman.

Tara, NP Tara, Nacionalni park Tara
foto: Z.G.

Prema ovoj odluci taksa za motorna vozila naknada će se naplaćivati na ulaznim kapijama u Perućcu i na Кaluđerskim Barama. Predviđene su naknade za sledeće kategorije vozila: I kategorija motornih vozila do 1,3 m visine (kod prednje osovine vozila) - motocikli i putnička vozila - 300 dinara po danu; II kategorija motornih vozila sa prikolicom visine do 1,3m i kombi vozila - 500 dinara po danu; III kategorija motornih vozila visine 1,3m (autobusi i kamioni) - 700 dinara po danu i IV kategorija motornih vozila visine veće od 1,3m (kod prednje osovine vučnog vozila) sa više od 3 osovine - sva vozila sa više od 3 osovine - 1.700 dinara po danu.

Ove naknade će biti oslobođena:

  • fizička lica koja imaju prebivalište u zaštićenom području;
  • fizička lica koja su zaposlena na prostoru zaštićenog područja, koja obavljaju poslove ili vrše službene radnje u zaštićenom području;
  • fizička lica sa invaliditetom i posebnim potrebama;
  • penzioneri sa najnižim iznosom penzije u smislu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje uz podnošenje dokaza – poslednjeg primljenog čeka od penzije;
  • vozila sa registarskim oznakama Bajine Bašte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track