KAKO RADE SRCE I BUBREZI: Sutra novi preventivni pregledi u Loznici
Foto: Kurir/T.Ilić

KAKO RADE SRCE I BUBREZI: Sutra novi preventivni pregledi u Loznici

Srbija -

Nastavlja se sa besplatnim preventivnim pregledima u lozničkom Zdravstvenom centru (ZC) u Loznici pa će građani sutra moći da prekontrolišu kako im rade srce i bubrezi.

Prema saopštenju iz ove ustanove biće rađene analize i preventivni pregledi koji mogu da ukažu na rizik od bubrežne i srčane insuficijencije, odnosno slabosti.

U Službi opšte medicine, od 8 do 16 časova, biće obavljeni pregledi koji obuhvataju EKG, izračunavanje stepena uhranjenosti, merenje krvnog pritiska i pulsa, glikemiju (nivo glukoze u krvi), ureu i kreatinin. Biće izračunavana i jačina glomerulske filtracije iz vrednosti kreatinina u serumu pacijenta, a dobijene vrednosti mogu poslužiti za utvrđivanje stepena opadanja bubrežne funkcije.

U četiri ovogodišnje akcije kontrole zdravlja u ZC Loznica pregledana je 631 osoba, a prošlog puta je od ukupno 111 građana njih jedanaest upućeno na dalju dijagnostiku i lečenje.

Država, odnosno Ministarstvo zdravlja ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima kao što će to biti i ove nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track