"PROBUDILE NAS SIRENE, POGLEDAM KROZ PROZOR - KULJA DIM" Građani Sremske Mitrovice OGORČENI zbog smeća: "Postavljali smo i KAMERE"
Foto: Kurir.rs/D.Š.

"PROBUDILE NAS SIRENE, POGLEDAM KROZ PROZOR - KULJA DIM" Građani Sremske Mitrovice OGORČENI zbog smeća: "Postavljali smo i KAMERE"

Srbija -

SREMSKA MITROVICA - Stanari Ulice Jug Bogdana u naselju Nikola Tesla danas su imali vatreno popodne. Na delu gde se nalaze kontejneri za deo ovog naselja je iz za sada neutvrđenog razloga izbio požar u jednom od kontejnera za komunalni otpad.

Stanari ovog dela naselja kažu da problem sa otpadom koji ostavljaju i oni koji ne žive u ovom delu naselja treje već dugo. Neki od žitelja komentarisali su kako je nekome možda dojadila činjenica da su kontejneri večito prepuni. Dok se razlog požara još uvek utvrđuje, mnogi sugrađani ističu da problem sa smećem u ovom delu naselja traje već dugo i da se kontejneri često pretrpavaju.

„Odmarali smo popodne i probudile su nas vatrogasne sirene. Pogledala sam kroz prozor a kad ono… dim kulja u vis. Nisam odmah razaznala gori li automobil ili kontejner. Istina je da smo ogorčeni zbog problema ostavljanja smeća „ko stigne“ u ovom delu naselja. Iz našeg komunalnog preduzeća dolaze svakodnevno da odvoze smeće. Ipak, mi ovde imamo mini deponiju pored koje prolazimo svaki dan. Postavljene su i kamere, ali to za sada ništa ne vredi“, ogorčeno je rekao jedan stanovnik Jug Bogdanove ulice.

1 / 5 Foto: Kurir.rs/D.Š.

Prošle godine su u ovom delu naselja postavljene video kamere u pokušaju da se suzbije ovaj problem, ali građani koji ostavljaju smeće često uspevaju da se sakriju od kamera. Kazne za ovo kršenje Zakona o komunalnim delatnostima su novčani iznosi koji se kreću od 20 do 50 hiljada dinara za fizička lica, dok za pravna lica mogu iznositi od 50 do 500 hiljada dinara.

„Od one dobro poznate krilatice ‘gde god nađeš dobro mesto, tu drvo posadi’, došli smo do nove, ‘gde god nađeš mesto, ti tu smeće baci’. Vikend iza nas, pokazao je sliku građana Sremske Mitrovice. Kod nas u naselju baca ko stigne i gde stigne, teško je podići poklopac kontejnera i ubaciti smeće. Pred vikend kontejneri nisu ovako puni, čini mi se da pola grada dolazi i baca baš u ove kontejnere, rekao je stanovnik ovog naselja.

U JKP „Komunalije“ su potvrdili da slika nakon vikenda uvek izgleda slično, sa punim kontejnerima, posebno pored većih.

I dok postoji rešenje za odlaganje velike količine otpada, građani se izgleda odlučuju za komšijske kontejnere, ne uzimajući u obzir da deca prolaze na putu do škole i da takvo odlaganje smeća predstavlja potencijalni izvor zaraze.

Bonus video:

02:16

URADI NEŠTO DRASTIČNO DA SMEĆE POSTANE FANTASTIČNO Mnoge škole u Srbiji učestvovale u akciji OVO JE BIO NJIHOV ZADATAK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja