DVA MIRISNA DANA U BANJI KOVILJAČI: Neverovatni primerci na Sajmu cveća! Goranovi kaktusi iz srca Šumadije prava su atrakcija FOTO
Foto: Kurir/T.Ilić

privukli veliki broj ljubitelja i kupaca

DVA MIRISNA DANA U BANJI KOVILJAČI: Neverovatni primerci na Sajmu cveća! Goranovi kaktusi iz srca Šumadije prava su atrakcija FOTO

Srbija -

BANJA KOVILJAČA - Dvodnevni Sajam cveća počeo je juče u Banji Koviljači, na prostoru kod Doma kulture ”Aleksandar Saša Petrović” i ponovo je privukao dosta izlagača i posetilaca.

Organizuje ga Turistička organizacija grada Loznice čija direktorka Snežana Perić kaže da ovoga puta ima oko 70 izlagača iz raznih mesta Srbije, a na sajmu se mogu naći retke vrste cveća, veliki izbor kaktusa, ukrasnog drveća, opreme potrebne za sadnju i održavanje cveća, ukrasi za baštu, ali i grnčarija, domaći proizvodi, razne rukotvorine.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

Šarenilo se cveće na sve strane, pokazalo u punom sjaju raznovrsnih boja, veličina i oblika, tako da je za svakoga bilo po nešto. Pažnju mnogih privukao je štand sa kaktusima. Stižu iz okoline Kragujevca, tačnije Čumića, jednog od najvećih sela Šumadije, a gaji ih Goran Radovanović koji kaže da su kaktusi veoma popularni kod mladih, a uglavnom se traže oni manji.

1 / 6 Foto: Kurir/T.Ilić

- Ne znam koliko smo doneli kaktusa, onoliko koliko je stalo u kombi, ima ih sigurno više od 500. Ima nekih retkih vrsta, baš za kolekcionare, a posetiocima je interesantan litops, ili kameni kaktus. Traže ga uglavnom mladi i kolekcionari zbog boje biljke, a ne postoje dva identična. Prirodno stanište mu je Južnoafrička republika, traži uslove približne njemu, a zaliva se jednom u petnaest dana, voli sunce i raste do nekoliko santimetara u visinu. Inače, ovde sam prvi put i organizacija je ekstra, jedna od boljih u Srbiji, a nema sajma na kome nisam bio – priča Radovanović pa prekida razgovor da usluži mušterije.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

Posetioci razgledaju, zapitkuju, traže savete, merkaju cveće, a uglavnom su to žene koje vole da imaju cvetna dvorišta i terase. Ljiljana Hodoba iz Erdevika je drugi put na Sajmu cveća u Banji. Skoro tri decenije se bavi cvećarstvom, a ovoga puta je donela cveća u dva kombija i jedan automobil, tako da ‘’nema šta nema’’.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

- Lepo je, mada mi se čini da je prošle godine više narod kupovao, videćemo, sada sajam traje dva dana, a lani je bio duplo duži. Ima ovde svašta, interesantna je dipladenija, ali ima i drugog fantastičnog cveća, stubaste ruže, kalemljene, mnogo je zimzelenih lopti, sve zavisi šta ko voli. Dosta se ljudi interesuju za zimzeleno bilje i sitno cveće. Zavisi sve koliko ko ima prostora za cveće i šta voli, a ukusi su različiti - kaže ona dok pokazuje deo prepunog štanda.

Sajam cveća traje i danas, a posetioci Banje Koviljače imaće priliku i da se provozaju fijakerom, pogledaju dečje lutkarsko pozorište, predstavu za decu ‘’Tužno pače’’, a u 20 časova u Kur-salonu će Pozorište Slavija izvesti predstavu ’’ Generalna proba Nušića’’.

Banja Koviljača
foto: Kurir/T.Ilić

Inače, naš veliki komediograf Branislav Nušić često je boravio u lekovitoj Koviljači i voleo tu da provodi vreme. Banjski park biće danas bogatiji i za žive statue, učesnike ‘’Statua festa’’ tako da oni koji nisu danas okupirali ovdašnja izletišta, Tršić, Gučevo ili Drinu, imaju lepu priliku da na zabavan način provedu prvomajski praznik.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track