SUĐENJE ZA PAD VISEĆEG MOSTA U OVČAR BANJI: Tužilac osim zatvorske kazne za građevinskog inspektora traži zabranu vršenja poziva
Foto: Rina

SUĐENJE ZA PAD VISEĆEG MOSTA U OVČAR BANJI: Tužilac osim zatvorske kazne za građevinskog inspektora traži zabranu vršenja poziva

Srbija -

Pred Višim sudom u Čačku danas je održana završnica glavnog prvostepenog sudskog pretresa zbog pada visećeg mosta u Ovčar Banji koji se odigrao 13.10.2022. godine. Prema oceni Višeg javnog tužilaštva u ovom gradu, jedini okrivljni u ovom postupku je Miloš B., lokalni građevinski inspektor, kome se stavlja na teret teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina.

Podsećamo, prilikom rušenja visećag mosta život su izgubile Milena Erić (65) i Ljubica Mijatović (72) iz Zvornika, a deset je osoba povređeno. One su bile u grupi od više desetina hodočasnika iz BiH, koji su krenuli u posetu srpskim manastirima.

Istragom je utvrđeno da su se žene utopile u relativno plitkoj vodi na dubini od 70 1,5 metara, jednu je potopila konstrukcija mosta, a druga zaplela u sajle.

Današnji glavni pretres je počeo izvođenjem poslednjeg dokaza, tačnije reprodukcijom video snimka, koji su mediji objavili, a na kojem se jasno vidi sam trenutak pucanja sajli i pad viseće konstrukcije u Zapadnu Moravu.

Ovčar Banja, most
foto: Rina

Sud je konstatovao da je u trenutku pada, na mostu istovremeno bilo 21 ili 22 osobe, uz napomenu da se na snimku koji su načinile nadzorne kamere obližnjeg restorana, ne vidi početak mosta, počev od magistralnog puta.

U završnoj reči tužioca Višeg javnog tužilaštva se navodi da dokazi potvrđuju da je okrivljeni inspektor svojim nečinjenjem ostvario bitna obeležja dela koje mu se stavlja na teret. Tužilac za inspektora, osim kazne po zakonu, taži i meru zabrane vršenja dosadašnjeg poziva.

Inače, optužnica građevinskog inspektora tereti da inspekcijski nadzor nije obavio u roku od 15 dana, kao i da na mostu nije istakao rešenje o zabrani upotrebe.

Branilac, kao i sam okrivljeni, negira krivicu inspektora jer smatra tokom čitavog postupka nije utvrđeno da je on kriv za pad mosta, pripisujući odgovornost upravljaču.

Okrivljeni čim je izvršio pregled mosta o tome je obavestio JP “Gradac” i dostavio im rešenje o zabrani upotrebe. To je jedino što je okrivljeni mogao, smeo i trebalo da uradi postupanjem u navedenoj inspekcijskoj kontroli – kazao je između ostalog advokat Goran Stamenić, branilac okrivljenog dajući završnu reč. Tvrdnju da je upravljač visećag mosta upravo Gracac, potkrepio je činjenicom da je ovo javnom preduzeću odlukom Skupštine grada Čačka za sanaciju ovog mosta u decembru 2021 odobreno četiri miliona dinara, iz gradske kase.

Ovčar Banja, most
foto: Rina

Istu izjavu je potvrdio i okrivljeni rekavši tokom preteresa da su se iz JP “Gradac” prilikom obraćanja inspekciji deklarisali kao upravljači, pozivajući se na Zakon o putevima.

Sa druge strane tužilac Višeg javnog tužilaštva je bio izričit u stavu da “JP Gradac nikako ne može biti upravljač mosta niti je bio, niti je sada. Upravljač je Turistička organizacija Čačka, upravljač zaštićenog prirodnog dobra.”

Zanimljivo je da se tokom završnice glavnog pretresa moglo čuti i da su nedavno lokalni inspektori navodno odbili postupanje, kada su mediji objavili pitanje advokata u kakvom su danas stanju viseći mostovi u Ovčar Banji.

Najveći apsurd u čitavoj situaciji je da su nadležni po pitanju bezbednosti mostova reagovali tek nakon što su to moje pitanje u sudnici nedavno preneli mediji. Uplašivši se za sebe, ili način na koji rade, tada su dali nalog postupajućim inspektorima, kolegama okrivljenog. I znate šta se dogodilo, inspektori su poučeni ovim, odbili da odu, jer nije njihova nadležnost – kazao je advokat Stamenić ističući da je ta reakcija verovatno najveći benefit ovog suđenja.

Presuda okrivljenom građevinskom inspektoru u postupku koji pred Višim sudom u Čačku vodi sudija Saša Mitrović, biće javno objavljena u roku od osam dana.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track