ZA DECU I ODRASLE: Posle odličnog odziva novi besplatni pregledi u Loznici
Foto: Kurir/T.I.

ZA DECU I ODRASLE: Posle odličnog odziva novi besplatni pregledi u Loznici

Srbija -

Novu priliku za kontrolu zdravlja Lozničani će ponovo imati sutra kada će u lozničkom Zdravstvenom centru (ZC) biti organizovani besplatni preventivni pregledi. Ovoga puta su prema informaciji iz ZC u fokusu deca i mladi, kojima je omogućen pregled specijaliste fizijatrije, u Službi za fizikalnu medicinu.

U okviru fizijatrijskih pregleda biće kontrolisani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem dece predškolskog i školskog uzrasta. Za odrasle će biti omogućen pregled kod pneumoftiziologa uz rendgen snimanje pluća po proceni lekara, a za starije od 50 godina koji imaju znatan pušački staž, najmanje 30 godina, u sklopu ovih preventivnih pregleda biće obavezan rendgen snimak pluća.

Ovi pregledi biće obavljeni u Antituberkoloznom dispanzeru. U nedelju će osim toga moći da se urade laboratorijske analize, krvna slika, hormoni štitaste žlezde FT4, TSH, tumor marker prostate za mušku populaciju – PSA. Uzorkovanje krvi će se obavljati u laboratoriji Doma zdravlja, preciziraju iz ZC i podsećaju da ni za ove preglede zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno da građani dođu u ZC, od 8 do 17 sati, i prekontrolišu zdravlje potpuno besplatno, s tim da to mogu i oni bez zdravstvenog osiguranja i overene zdravstvene knjižice. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Inače, prošle nedelje Lozničani su imali priliku da prekontrolišu krvni pritisak i krvnu sliku, ali i da prođu kardiološki, odnosno EKG, i ultrazvučni pregled stomaka. Odazvalo se 280 građana što je najveći broj od početka ovogodišnjih besplatnih preventivnih pregleda u Loznici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track