MALOM ZVORNIKU 5,9 MILIONA DINARA Sanacija porodičnih kuća i stanova: Ugovor potpisali ministarka Đedović Handanović i Despotović
Foto: Opština Mali Zvornik

MALOM ZVORNIKU 5,9 MILIONA DINARA Sanacija porodičnih kuća i stanova: Ugovor potpisali ministarka Đedović Handanović i Despotović

Srbija -

Za sufinansiranje dela Programa energetske sanicije porodičnih kuća i stanova u ovoj godini malozvornička opština je dobila gotovo šest miliona dinara od Ministarstva rudarstva i energetike. Ova podrška namenjena je građanima koji ne spadaju u socijalno ugroženu kategoriju, a ugovor o dodeli sredstava sa ministarkom Dubravkom Đedović Handanović potpisao je nedavno zamenik predsednika opštine, Milisav Despotović, saopšteno je na sajtu lokalne samouprave.

Za realizaciju Programa energetske sanicije porodičnih kuća i stanova u opštini Mali Zvornik u 2024. predviđeno je ukupno 8,5 miliona, pa će preostalih 30 odsto, odnosno 2.550.000 dinara za tu namenu lokalna samouprava izdvojiti iz svog budžeta. Predstoji raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova, a potom i građane i skupštine stanara za sufinansiranje programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

Mali Zvornik
foto: Kurir/T.I.

Obezbeđeni novac namenjen je za sufinansiranje različitih mera podrške za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava, uključujući zamenu krovova i stolarije na objektima, izradu fasade, nabavku solarnih panela i kotlova za grejanje. Preko subvencija za unapređenje energetske efikasnosti opština će, navedeno je, sufinansirati do 50 posto prihvatljivih troškova za radove i utrošene materijale, u skladu sa propisanim limitom za svaku od mera. Trenutno je u malozvorničkoj opštini aktuelna realizacija projekta odobrenih za sufinansiranje mera energetske sanacije u domaćinstvima za 2023. godinu.

Na lanjskom konkursu subvencije opštine za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima dobio je 51 korisnik. Bespovratna sredstva dodeljena su za sprovođenje ukupno šest mera unapređenja energetske efikasnosti, za šta je Ministarstvo rudarstva i energetike Malom Zvorniku doniralo 8,4, a opština je iz lokalne kase izdvojila 3,6 miliona dinara. Na konkursu je najviše zahteva bilo za finansijsku podršku pri zameni stolarije zbog čega su potpisana 43 ugovora sa vlasnicima stambenih objekata.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track