PONOVO VELIKO INTERESOVANJE ZA BESPLATNE PREGLEDE: Urađeno 110 snimanja pluća u Loznici
Foto: ZC Loznica

PONOVO VELIKO INTERESOVANJE ZA BESPLATNE PREGLEDE: Urađeno 110 snimanja pluća u Loznici

Srbija -

Novu priliku za besplatne preventivne preglede juče je iskoristilo 230 Lozničana, a prvi put njima su bila obuhvaćena i deca, saopšteno je iz Zdravstvenog centra Loznica.

Urađeno je 110 rendgena pluća, otkrivena jedna pneumonija i jedna osoba upućena je u Beograd na Kliniku za plućne bolesti. Na dalju dijagnostiku upućeno je osmoro dece sa deformitetom stopala i kičme, jedno kod subspecijaliste u Specijalnu bolnicu "Banja Koviljača", a dalji pregledi čekaju i deset odraslih, s tim da ih možda bude i više jer su laboratorijski nalazi štitaste žlezde i tumor markeri prostate u obradi.

Ovoga puta je deci i mladima bio omogućen pregled specijaliste fizijatrije, odraslima kod pneumoftiziologa uz rendgen snimanje pluća po proceni lekara, a za starije od 50 godina sa pušačkim stažom od najmanje 30 godina "slikanje" je bilo obavezno. Takođe su rađene laboratorijske analize, krvna slika, hormoni štitaste žlezde FT4, TSHi tumor marker prostate za mušku populaciju – PSA.

Prošle i ove nedelje priliku za preventivne preglede iskoristilo je ukupno 510 Lozničana, a očekuje se da će i u narednom periodu biti organizovani pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja kako bi ovaj način kontrole zdravlja bio pristupačniji što većem broju građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track