LOZNICA - Povodom slave Grada Loznice, na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, 13. juna, biće održana velika Spasovdanska litija, najavila je Eparhija šabačka.

Predvodiće je episkop šabački Jerotej, a litija će ići od hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru do stare crkve Pokrova Presvete Bogrodice u centru grada i krenuće u 19 časova.

loznica--od-nove-do-stare-crkve.jpg
Foto:T.Ilić 
foto: Foto:T.Ilić

Litija će proći centrom grada pored velikog krsta, u centru Loznice, na Trgu Vuka Karadžića koji je pre dve godine osveštan i postavljen na Spasovdan. Loznica svoju slavu obeležava od 17. maja 1873. godine, kada je osveštana stara loznička Pokrovska crkva. Tako je bilo sve do Drugog svetskog rata.

Posle oslobođenja slava je obeležavana samo u okviru crkve, a tokom devedesetih godina prošlog veka ponovo kreće litija na Spasovdan, u početku do centra grada, a kada je počela gradnja hrama na Lagatoru, od stare do nove crkve.

loznica--litija.jpg
Foto:T.Ilić 
foto: Foto:T.Ilić

Potom je usledila višegodišnja pauza da bi poslednjih godina litija na Spasovdan ponovo prolazila centrom Loznice, a tako će biti i ovog četvrtka.

Kurir.rs/T.I.