Maraš: Vlada Srbije ne zakida Vojvodini

Maraš: Vlada Srbije ne zakida Vojvodini

Srbija -
Oni koji su prethodnih godina bili na vlasti, i u republici i u pokrajini, nisu uspeli da obezbede pare koje Vojvodini Ustavom pripadaju, što je rezultiralo minusom od osam milijardi dinara, poručio Maraš

NOVI SAD - Član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Slobodan Maraš izjavio je danas da nova republička vlada ne zakida novac Vojvodini i dodao da će to koliko iz republičkog budžeta sleduje Vojvodini, "prvi put biti rešeno i to dijalogom predstavnika dvaju nivoa vlasti". O tom problemu sutra će, kako je ranije najavljeno, u Novom Sadu sa predsednikom Vlade Vojvodine razgovarati ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić.

Maraš je u pisanoj izjavi medijima istakao da su oni koji su se proteklih nedelja trudili da tu osetljivu temu iskoriste za sticanje jeftinih političkih poena manipulisanjem činjenicama, ipak shvatili da nova republička vlada funkcioniše po drugim principima. Ti principi, napomenuo je, ne podrazumevaju ignorisanje vojvođanskog pitanja i zakidanje vojvođanskih para.

Oni koji su prethodnih godina bili na vlasti, i u republici i u pokrajini, “nisu uspeli da obezbede pare koje Vojvodini Ustavom pripadaju, što je rezultiralo minusom od osam milijardi dinara u vojvođanskom budžetu”, naveo je on naglasivši da će “ove godine, prvi put u odnosu na prethodne, sva Ustavom predviđena sredstva biti transferisana u pokrajinsku kasu”.

Rebalansom republičkog budžeta jasno je utvrđeno da će pokrajina dobiti tačno onoliko novca koliko joj je Ustavom zagarantovano, istakao je Maraš podsećajući da će (prema usvojenim izmenama zakona) osnovica za utvrđivanje iznosa pokrajini biti samo porezi a ne i takse i naknade.

PDV je podignut za dva odsto i ukinuto je 138 različitih taksa i naknada, napomenuo je on i dodao da “promenom osnovice za transfer sredstava pokrajini, koja će biti zasnovana samo na poreskim prihodima, taj transfer će iduće godine iznositi 820,5 milijardi dinara umesto dosadašnjih 750 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track