Tozovac zaslužni građanin grada Kraljeva
Foto: KURIR

Zaslužreno

Tozovac zaslužni građanin grada Kraljeva

Srbija -
Pevač, tekstopisac i kompozitor Predrag Živković rođen je u Kraljevu 22. januara 1936. godine gde mu je otac muzičar imao kafanu

KRALJEVO - Odbornici Skupštine Grada Kraljeva su jednoglasno odlučili da ovogodišnji dobitnik Diplome zaslužnog građanina Grada Kraljeva bude Predrag Živković Tozovac, zbog doprinosa afirmaciji Kraljeva tokom decenija umetničkog rada.

Pevač, tekstopisac i kompozitor Predrag Živković rođen je u Kraljevu 22. januara 1936. godine gde mu je otac muzičar imao kafanu. Godine 1941. Nemci su mu streljali oca sa brojnim Kraljevčanima na Lagerskom groblju. Srednju školu je završio u Kraljevu, a 1976. godine je diplomirao na Višoj ekonomskoj školi u Beogradu.

Pored toga što peva, svira trubu i harmoniku "dugmetaru", i koristi bubnjeve. Postao je poznat 1967. godine pesmom za singl ploču pesmom Miće Milutinovića "Ispod lipe, kraj potoka".

Njegova popularnost počinje 1971. godine pesmama "Mirjana", "Vlajna", a traje sve do danas. Tozovac je snimio mnoge singlove i albume, održao više od 300 koncerata u Jugoslaviji, Francuskoj, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Austriji, Nemačkoj, od kojih su najposećeniji bili u Beogradu - u Domu Sindikata i u Zagrebu - u Dvorani "Vatroslav Lisinski".

Priznanje Predragu Živkoviću biće dodeljeno u nedelju, na Dan Grada Kraljeva - Kraljevdan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track