Ribolovci: Oprez, riba iz Jadra nije za jelo

Gde im je pamet

Ribolovci: Oprez, riba iz Jadra nije za jelo

Srbija -
Pojedinim ljudima preti trovanje jer su iz Jadra izvadili mrtvu ribu kako bi je koristili za ishranu. Uzrok drugog pomora za dvadeset dana još nepoznat

OSEČINA - Zastrašujuće!Na teritoriji opštine Osečina, u reci Jadar, pre četiri dana došlo je do pomora ribe, a procenjuje se da je uginula skoro tona. Ovo je drugi put za 20 dana da se dešava ista stvar. Najgore od svega je što su meštani veliki deo uginule ribe izvadili i odneli misleći da može da se jede.Direktor lovačkog udruženja Osečina Mića Stanimirović kaže za Kurir da je riba i ovog puta nađena „između dva mosta“ na izlazu iz Osečine, ka selu Komirić. On apeluje na sve meštane da uginulu ribu nikako ne koriste u ishrani.- Sumnjamo da je i sada krivac fabrika za preradu voća „Podgorina frukt“ iz Osečine. Strašno je koliko je ribe uginulo za 20 dana. Sada smo je našli u reci u dužini od 12 km. Molim sve meštane da nikako ne konzumiraju tu ribu, jer je otrovana i nikako nije za ishranu. Zagađeni su i okolni bunari pored Jadra, koje su seljaci koristili da bi obezbedili vodu za pojenje stoke - kaže Stanimirović i dodaje da je sada nađena tona uginule ribe, a u septembru svega 60 kilograma.Republički vodoprivredni inspektor zadužen za Kolubarski i Mačvanski okrug Vesna Vujić potvrdila je da je pomor koji se dogodio u četvrtak sličan onome od 18. septembra.- Analiza uzoraka vode, koju smo tada uzeli, još nije gotova, a obavlja se u referentnoj ustanovi u Beogradu - kaže Vujićeva.Ona je dodala da je fabrici „Podgorina frukt“ iz Osečine zabranila ispuštanje otpadne vode u Jadar, ali kompanija se žalila i postupak je u toku.- Opština Osečina nije rešila pitanje prečišćavanja otpadnih voda, te se one izlivaju u Jadar, čiji je vodostaj od letos izuzetno nizak - kaže Vujićeva.

Završila na tanjiru Osečana
Završila na tanjiru Osečana

„Podgorina frukt“: Nismo kriviIz fabrike „Podgorina frukt“ rekli su nam da nisu krivi za potop ribe.- Mi se bavimo preradom voća i nikakve štetne materije iz naše fabrike ne idu u Jadar. Nemamo otrovnih supstanci - rekli su nam iz ove fabrike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track