Sa džakova lopovi prešli na traktorske prikolice

Paorsku muku i trud "olade za noć"

Sa džakova lopovi prešli na traktorske prikolice

Srbija -
Ni to što većina vojvođanskih opština ima poljočuvarsku službu, lopove ne sprečava da kidišu na tuđe useve

NOVI BEČEJ - Baš se osilili!Dobro organizovani i opremljeni lopovi ne prezaju da u toku noći s kombajnom i traktorima uđu u tuđu njivu i požnju kukuruz, soju ili suncokret. Ni to što većina vojvođanskih opština ima poljočuvarsku službu, ne sprečava ih u tome.

Ove jeseni takve muke zadesile su poljoprivrednike u Feketiću kraj Subotice, ali i novobečejske zemljoradnike Zlatinku Šljapić i Aleksandra Dujina.

Njima su lopovi obrali kukuruz i požnjeli pšenicu pričinivši štetu od oko 600.000 dinara. Kada su poljočuvari otkrili lopove, priznali su im da su bili potplaćeni da sa njiva kradu za "naručioce" kukuruza.

- Iako su nedavno lopovi pronađeni niko me još nije obeštetio. Prošle jeseni takođe mi je pokraden kukuruz. Nekad su lopovi krali na korpe i džakove, a sad su prešli na traktorske prikolice - jada se Zlatinka koja od prihoda sa njive školuje troje unučića nakon što je sinove izgubila.

Rukovodilac Poljočuvarske službe u Novom Bečeju Radenko Tadić priznaje da su ponekad primorani da kao u akcionim filmovima jure za lopovima:- Kolege su letos primetile lopova koji je celu prikolicu natovario lubenicama. Morali su da ga na motociklima jure po atarskim putevima. Na kraju su ga uhvatili - kaže Tadić.

(S. U.)

Krompir se krao na veliko

Iako je poslednjih godina prisustvo dvadeset poljočuvara smanjilo poljske krađe, one ni u kikindskoj opštini nisu iskorenjene. Ove godine evidentirane su tri veće krađe krompira. Prošle godine jednom zemljoradniku iz Adorjana kod Kanjiže, ukradena je 1,5 tona semenkog krompira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track