Galerija Matice srpske obeležava 165. rođendan
Foto: Vikimedija

Godišnjica

Galerija Matice srpske obeležava 165. rođendan

Srbija -
U periodu od 2001. do 2011. godine Galerija Matice srpske je poklonima i otkupima obogatila svoju kolekciju koja broji 1.616 umetničkih dela

NOVI SAD - Izložbom "Akvizicije Galerije Matice srpske 2001-2011", večeras će u Novom Sadu biti obeležena 165. godišnjica postojanja te institucije kulture.

Izložba predstavlja presek desetogodišnjeg rada Galerije Matice srpske na popunjavanju i razvoju kolekcije, kroz izbor 90 najreprezentativnijih dela.

U periodu od 2001. do 2011. godine Galerija Matice srpske je poklonima i otkupima obogatila svoju kolekciju koja broji 1.616 umetničkih dela.

Umetnička dela hronološki pripadaju periodu od 17. do 21. veka i izvedena su u različitim tehnikama likovnog izražavanja.

Koncept izložbe baziran je prema vrsti akvizicije, i podeljen u nekoliko celina: poklon-zbirke, otkupi i pojedinačni pokloni.Između ostalog, biće izložena i dela Novaka Radonića, Milene Pavlović Barili, Petra Dobrovića i Bogdana Šuputa. Zbog velikog broja novih akvizicija i nemogućnosti da se sve prezentuju javnosti izlaganjem, one će biti dostupne posetiocima putem digitalne prezentacije.

Izložbu Akvizicije Galerije Matice srpske 2001-2011. prati katalog sa studijskim tekstom i reprodukcijama izloženih dela, kataloškim jedinicama i prilozima.

Autorke izložbe i pratećeg kataloga su kustoskinje galerije Aleksandra Stefanov i Jelena Ognjanović.Izložba će biti otvorena do 15. decembra 2012. godine, a svakog petka biće organizovana stručna tumačenja i predavanja. Realizaciju izložbe i publikacije omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track