Osnovcima heklanje važnije od kompjutera
Foto: Milen Đorđević

Domaćinstvo preče od informatike

Osnovcima heklanje važnije od kompjutera

Srbija -
Direktor škole „Miloje Zakić" Slobodan Šindić kaže da osnovci uče domaćinstvo, ali dodaje da je to odluka roditelja

KURŠUMLIJA - Učenici OŠ „Miloje Zakić" iz Kuršumlije umesto informatike kao izborni predmet uče domaćinstvo. Ovaj apsurd je poslediva lobiranja razrednih starešina kod roditelja da izaberu domaćinstvo, kako bi njihova koleginica koja predaje taj predmet imala pun fond časova.

Direktor škole Slobodan Šindić potvrđuje da osnovci uče domaćinstvo ali dodaje da je to odluka roditelja."Od nekoliko izbornih predmeta među kojima su i informatika i domaćinstvo roditelji su se izjasnili da njihova deca uče domaćinstvo. Moj lični stav je da to nije dobro, ali to je njihov izbor i škola i ja kao direktor tu ne možemo ništa da promenimo", kaže direktor Šindić.

Na pitanje o lobiranju razrednih starešina da roditelji prihvate da deca uče domaćinstvo, niko u školi ne želi zvanično da kaže ništa. Nezvanično, javna je tajna da je to istina."Tačno je da pojedine kolege lobiraju kod roditelja da izaberu domaćinstvo kako bi koleginica koja predaje taj predmet imala više časova, i to svi znaju", kaže jedan nastavnik uz molbu da mu ne pomninjemo ime.

Iako se radi o solidarnosti nastavnika koja je direktno uperene protiv interesa dece, niko ništa ne preduzima. Poštujući znanje pletenja i heklanja ipak je informatika mnogo važnija za dalje školovanje i životni poziv osnovaca.

U drugoj školi uče informatiku

Direktor OŠ „Drinka Pavlović" Branko Vukajlović kaže da deca u toj školi uče informatiku."Mi smo odštampali upitnik i ponudili roditeljima koji izborni predmet žele da uče njihova deca i oni su izabrali informatiku", kaže Vukajlović.

 Direktor škole Slobodan Sindić: Roditelji izabrali domaćinstvo
Direktor škole Slobodan Sindić: Roditelji izabrali domaćinstvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track