14 OBOLELIH: Žutica iz Drenovca se širi

Paraćin

14 OBOLELIH: Žutica iz Drenovca se širi

Srbija -
Među obolelima nema dece, a reč je o zaraznoj žutici tipa A

ĆUPRIJA - Bez obzira na sve mere koje se preduzimaju, zarazna žutica u selu Drenovac kod Paraćina se širi i do sada je obolelo 14 osoba - 13 iz Drenovca i jedna iz Paraćina, izjavio je danas načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji, epidemiolog dr Goran Radovanović.

Poslednji oboleli primljeni su juče po podne na Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Ćupriji, a među obolelima nema dece, kazao je Radovanović.

On je istakao da je Opštinski štab za vanredne situacije Paraćina preduzeo mere da se bolest zaustavi, "međutim, i pored toga ona se širi i možemo očekivati još obolelih". "Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snabdevanje vodom su plitki, kretanje stanovništva veliko, a sve ukazuje da je izvor zaraze čovek i da se bolest prenosi kontaktom", rekao je Radovanović. On je ponovio da sumnja "na prelivanje epidemije iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti - obolele osobe iz Dranovca koje su u tom selu bile na svadbi".

"Kod ove bolesti vreme inkubacije je duže i moramo čekati da vidimo kako će se situacija dalje razvijati i da li će epidemija da se širi", rekao je Radovanović.

"Reč je o zaraznoj žutici tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi", rekao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, posebno rigorozan nadzor je nad objektima, vodom za piće, hranom, pranju i dezinfekciji ruku. Krenuli smo na prijavu da je jedna radnica Dečijeg vrtića obolela, "ali za sada nema obolele dece, što ne znači da ih ne može biti", dodao je Radovanović.

Uz napomenu da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, poslednjih 12 godina nije bilo zarazne žutice, a da se obična žutica pojavljivala ciklično svakih šest do sedam godina.

Prvi slučaj zaraze u Drenovcu bio je 27.septembra, a poslednji juče, mesec i po dana između prvog i zadnjeg, što ukazuje na kontakt sa obolelom osobom. Međutim, oboleli apsolutno negiraju kontakt sa prethodno obolelima, objašnjava Radovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track