16 obolelih od zarazne žutice u Drenovcu

Hepatitis A

16 obolelih od zarazne žutice u Drenovcu

Srbija -
Može se očekivati još obolelih jer je dug period inkubacije, kazao je epidemilog zavoda Goran Radovanović

PARAĆIN - Epidemija zarazne žutice u selu Drenovac kod Paraćina se širi, i do sada je registrovano 16 slučajeva hepatitisa tipa A, pokazuju današnji podaci Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji. Može se očekivati još obolelih jer je dug period inkubacije, kazao je epidemilog zavoda Goran Radovanović. Od 16 obolelih, 15 je iz Drenovca i jedan iz Paraćina. Među obolelima nema dece mlađih uzrasta iako je jedna od zaraženih osoba radnica dečijeg vrtića u tom selu, a najmlađa obolela osoba ima 17 godina.

Sve sanitarno-higijenske mere, koje su neophodne u ovakvim slučajevima, preduzete su i redovno se sprovode pod kontrolom inspekcije i pojačanom kontrolom Zavoda za javno zdravlje.

Radovanović je kazao da je jedini mogući izvor zaraze zarazne žutice čovek. "U ovoj epidemiji inicijalni slučajevi su u vezi sa žuticom u selu kod Aleksinca. Mi smo dobili informaciju od Republičkog instituta za javno zdravlje "Batut" iz Beograda da je na teritoriji opštine Aleksinac došlo do zaraze na porodičnom slavlju na kome su bili prisutna i lica iz Drenovca", objasnio je Radovanović.

Oni koji imaju ozbiljniju kliničku sliku su hospitalizovani na Odeljenju za infektivne bolesti Opšte bolnice u Ćupriji. Na preporuku Zavoda za javno zdravlje Štab za vanredne situacije opštine Paraćin je naložio sanitarno higijenske mere zaštite od epidemije. Prema rečima načelnice štaba Danijele Radonjić, štab je naredio dezinfekciju svih bunara i poljskih toaleta u Drenovcu, upotrebu flaširane vode za piće ili iz gradskog vodovoda, dezinfekciju škole u selu i nadzor nad prometom hrane.

Štab je apelovao na meštane da redovno peru i dezinfikuju ljude, kao i da prisustvuju predavanju stručnih lica Zavoda za javno zdravlje o načinu suzbijanja žutice u lokalnom Domu kulture.

Na području Pomoravkog okruga epidemije zarazne žutice nije bilo 12 godina, a zaraza se ciklično javlja na šest do sedam godina tako da su epidemiolozi i očekivali da dođe do epidemije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track