Ljubinka posao za kasom zamenila motikom
Foto: Milen Đorđević

Nije se pokajala

Ljubinka posao za kasom zamenila motikom

Srbija -
Izabrala sam volan traktora, motiku, kosu i druge alatke, a nije mi bilo teško ni da štikle zamenim gumenim opancima

KURŠUMLIJA - Ljubinka Petrović (59) napustila je pre pet godina posao trgovca u Beogradu i vratila se na očevo imanje u selu Donje Točane kod Kuršumlije.

U vreme kad se iz ovog kraja decenijama kupuje karta u jednom smeru za Beograd ili do drugih većih gradova u Srbiji, Ljubinka je uradila suprotno, i nije se pokajala.

Iako su se svi čudili nenoj odluci, Ljubinka se posvetila imanju i danas važi za jednog od najboljih domaćina, ne samo u svom selu, već i u celoj opštini.

- Posle smrti supruga odlučila sam da uzmem porodičnu penziju i posao ustupim mlađima. Došla sam u moje selo da posetim majku – i ostala. Umesto da radim za kasom izabrala sam volan traktora, motiku, kosu i druge poljoprivredne alatke, a nije mi bilo teško ni da štikle zamenim gumenim opancima - pojašnjava Ljubinka, majka dvoje dece i baka petoro unučadi.

Ljubinka je odrasla na selu, pa nije želela da dozvoli da imanje koje su obrađivali njeni roditelji zapusti a mašine koje su godinama kupovali rasproda, - Radom se sve postiže, pa i na selu može od rada pristojno da se živi. Jeste teško ali ja volim selo I zemlju - kaže Ljubinka i pojašnjava da sve postiže da uradi jer ume da rasporedi vreme.

Ljubinka važi za jednog od najvećih proizvođača pšenice i kukuruza u kraju, a gaji i krave, svinje, kokoške, ćurke i drugu živinu,a posebnu pažnu posvećuje gajenju povrća.. Deo proizvoda ova vredna žena proda a ostatak koristi za ishranu stoke. Sama ore traktorom, seje i obavlja druge poslove. Ima veliki voćnjak I bavi se proizvodnjom rakije. Osim što obrađuje svoje imanje, Ljubinka je uzela tri hektara zemlje u zakup i proširila svoju proizvodnju.

Zdrava hrana

Ljubinka Petrović kaže da joj je najvažnije što se njena deca, koja su ostala da žive u Beogradu, hrane zdravom hranom koju ona proizvodi.- Ja proizvodim samo zdravu hranu koje danas u veliki supermarketima uglavnom nema. Moja deca koriste meso, povrće, jaja, voće i drugu hranu koju sam ja proizvela bez hemije - kaže Ljubinka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track