Gavrilović: Smena članova LAF politički motivisana
Foto: KURIR

Zrenjanin

Gavrilović: Smena članova LAF politički motivisana

Srbija -
Nova vlast percepira LAF ne kao nezavisnu instituciju, već kao mesto za udomljavanje partijskih kadrova i "zaslužnih" građana, rekao direktor programa "Društvo protiv korupcije" Zoran Gavrilović

ZRENJANIN - Odluka lokalne vlasti o smeni dosadašnjih i postavljanju novih članova Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Zrenjaninu izaziva sumnju da je u pitanju politički motivisan potez, rekao je danas direktor programa "Društvo protiv korupcije" pri Birou za društvena istraživanja Zoran Gavrilović.

"Nova vlast percepira LAF ne kao nezavisnu instituciju, već kao mesto za udomljavanje partijskih kadrova i "zaslužnih" građana", rekao je Gavrilović.

On je dodao da se uvidom u predloženi sastav novog LAF-a može zaključiti da u njemu nema mesta za predstavnike nevladinih organizacija i drugih društvenih aktera, već samo za, kako je rekao, pripadnike stranaka vladajuće većine.

Predstavnici Biroa za društvena istraživanja kazali su danas da je odluka zrenjaninske vlasti doneta bez ikakvog obrazloženja, a Predlog rešenja o obrazovanju i imenovanju članova LAF-a naći će se na sednici Skupštine grada zakazanoj za petak.

Gavrilović je ukazao da nova vlast želi da postavi svoje kadrove, što je suprotno pravilniku o radu i kodeksu za članove foruma, ali da Skupština grada ima pravo da smenjuje i imenuje članove LAF-a, međutim, ne na način na koji to sada čini.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Pavle Dimitrijević je rekao da nigde nisu navedeni kriterijumi po kojima su predloženi novi članovi LAF-a, a postavlja se i pitanje zašto odbornici Skupštine grada ne razmatraju šta je forum do sada uradio.

Koordinator LAF-a Dane Mašić je kazao da ovakvo postupanje lokalne samouprave obesmišljava postojanje nezavisne institucije koja je predviđena da realizuje Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a da dosadašnji članovi nisu imali priliku da podnesu izveštaj o tome šta su radili u prethodnom periodu.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak (SNS) kaže da su u pitanju samo kadrovske promene kojima se obezbeđuje sprovođenje politike za koju su, kaže on, dobili poverenje na izborima.

"Ljudi u koje imamo poverenje da će posao obavljati na adekvatan način, biće imenovani za rad u Lokalnom antikorupcijskom forumu.

Očekujemo da ćemo samim tim obezbediti brže i efikasnije sprovođenje borbe protiv korupcije", rekao je Bošnjak.

Pored toga, dodaje Bošnjak, Dane Mašić je kroz prethodni period podneo određene izveštaje, kako je i na koji način prvo postavljen, a zatim šta je od tada radio.

"Podneo je svoje kvalifikacije, radno iskustvo i smatrali smo da nije dovoljno kompetentan da nastavi da radi ove poslove", istakao je Mašić.

LAF je projekat tog Biroa, koji se uz finansijsku podršku USAID-a i Instituta za održive zajednice (ISC) i u partnerstvu sa lokalnim samoupravama, trenutno sprovodi u 13 gradova u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track