Pokrajina pomaže investitore
Foto: Beta

Novi Sad

Pokrajina pomaže investitore

Srbija -
Pokrajina će platiti zakup proizvodne hale na period od godinu dana svakom stranom investitoru koji bude uložio više od tri miliona evra i zaposlio više od 100 radnika pri realizaciji braunfild investicija, rekao vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin

NOVI SAD - Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin izjavio je da će Vlada Vojvodine u 2013. godini finansijski pomoći investitore u Pokrajini, bez obzira da li počinju ulaganja od temelja (grinfild investicija) ili koriste postojeće objekte (braunfild investicija).Vasin je na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine u Novom Sadu rekao da će Pokrajina platiti zakup proizvodne hale na period od godinu dana svakom stranom investitoru koji bude uložio više od tri miliona evra i zaposlio više od 100 radnika pri realizaciji braunfild investicija.

"Kod grinfild investicija, ako strani ulagač investira više od tri miliona evra i zaposli više od stotinu radnika dobiće do 100.000 evra pomoći od Vlade Vojvodine za izradu projektne dokumentacije", rekao je Vasin i dodao da su novine i otvaranje posebnog šaltera u zgradi Vlade Vojvodine za investitore i posebnog telefona.

Kako su na konferenciji za novinare najavili predstavnici Sekretarijata za privredu, Vlada Vojvodine će i u 2013. nastaviti da podstiče otvaranje novih radnih mesta u Pokrajini sa po 130.000 dinara, odnosno 1.300 evra.

"Posebna mera biće kreditni aranžman Razvojne banke Vojvodine za podsticaj izvoza i pomoć malim i srednjim preduzećima koja se bave proizvodnjom", rekao je Vasin i najavio da će Vlada Vojvodine najverovatnije doneti odluku da subvencioniše kamate.

On je najavio da će biti realizovane posebne aktivnosti za poboljšanje položaja malih i srednjih preduzeća, kao što su obuke zaposlenih i proces sertifikacije i mentorstva, kako bi ispunila određene tržišne uslove i bila konkurentnija.Kao podsticajne mere koje će biti realizovane naredne godine najavio je i nove programe Garancijskog fonda Vojvodine, udruživanje sredstava s lokalnim samoupravama, programe pomoći preduzećima koje teško posluju, saradnju sa stečajnim upravnicima i transformaciju rada inspekcijskih službi.

Vasin je rekao da će "Program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva u Vojvodini", u kome su sadržane podsticajne mere, od danas biti u javnoj raspravi i pozvao sve zainteresovane da upute sugestije i predloge do 15. decembra.

Pored predloga mera koje će se primenjivati, Program sadrži i ocenu stanja u privredi Srbije i analizu ekonomskog položaja Vojvodine u privrednom sistemu, kao i 11 strateških pravaca koji se tiču podsticaja i unapređenja privrede.Kao jedan od najvažnijih strateških pravaca, Vasin je istakao početak suštinske saradnje sindikata, poslodavaca i Pokrajine kroz socijalni dijalog i najavio da je cilj da se budžet Vojvodine za 2013. usaglasi i na sednici pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta.

Kao važne strateške pravce naveo je i otvaranje "zelenih" radnih mesta u Vojvodini, podsticaj inovacija, udruživanje privrednih subjekata u razne vidove koperacija, veću primenu javno-privatnog partnerstva i efikasniju borbu protiv sive ekonomije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track