U Ivanjici počeo povraćaj imovine

U Ivanjici počeo povraćaj imovine

Srbija -
Uspeli smo u ivanjičkom kraju da vratimo za sad značajnu imovinu koja se sastoji od tri lokala i deset hektara šume, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić

IVANJICA - Agencija za restituciju donela je prva rešenja o vraćanju imovine oduzete posle Drugog svetskog rata. Naslednicima vlasnika iz Ivanjice vraćena je imovina u naturalnom obliku - građevinski objekti i lokali.Od 1946. do 1958. godine na osnovu konfiskacije, agrarne reforme i nacionalizacije, od Miloša Karaklajića iz Ivanjice oduzeto je nekoliko građevinskih objekata - deo nekadašnjeg hotela Balkan, koji je posle rata bio bioskop i kuća u glavnoj ulici.

Početkom novembra Agencija za restituciju donela je delimično rešenje o vraćanju imovine nasladnicima Miloša Karaklajića.

Miroslav Karaklajić, Milošev unuk kaže da ne može da iskaže rečima kakav je osećaj. Zahtev je podneo u maju ove godine i nije očekivao da će se tako brzo rešiti.

Vraćanje imovine u ovom delu Srbije je višestruko značajno ocenio je i direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

"Uspeli smo u ivanjičkom kraju da vratimo za sad značajnu imovinu koja se sastoji od tri lokala i deset hektara šume. Uspeli smo da vratimo i objekte u Arilju i to je značajno, jer je u tom kraju oduzeta ogromna imovina ljudima", kaže Sekulić.

Ovakvim razvojem situacije zadovoljni su i u lokalnoj samoupravi.

"Lokalna samouprava je do sada gazdovala na neki način, da kažem imali smo i problema oko toga, bolje da se vraća. To je bilo njihovo, takav je zakon. Tamo gde može lokalna samouprava će na svaki način pomoći da se što pre vraćaju objekti koji su sada predmet Zakona o restituciji", kaže predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić.

Rok za prijem zahteva za vraćanje imovine nije istekao, pa se uskoro mogu očekivati i nova rešenja o restituciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja