Uspostavljena stabilna odbrana od vodene stihije

Zrenjanin

Uspostavljena stabilna odbrana od vodene stihije

Srbija -
Rekonstrukcija nasipa Tise, u dužini od 19 kilometara, predstavlja trenutno najveću investiciju u vodoprivredi na teritoriji Vojvodine

ZRENJANIN - Rekonstrukcijom nasipa reke Tise kod Zrenjanina uspostavljena je stabilna i bezbedna odbrana cele teritorije tog grada od vodene stihije, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević prilikom obilaska radova.Rekonstrukcija nasipa Tise, u dužini od 19 kilometara, predstavlja trenutno najveću investiciju u vodoprivredi na teritoriji Vojvodine, a kako je ukazao Knežević do sada je rekontrusiano desetak kilometara nasipa.

Ministar je naglasio da teritorija koja se brani obuhvata površinu veću od 150.000 hektara i područje na kome živi više od 150.000 ljudi, precizirajući da ta deonica odbrambenog nasipa u zaleđu ima više od 20 naseljenih mesta.

Knežević je podsetio da je taj projekat finansiran sredstvima Svetske banke i predstavlja samo jedan od 44 projekta širom Srbije koji se finansiraju sredstvima te banke, u ukupnoj vrednosti od gotovo 75 miliona dolara. On je kazao da je reč o veoma povoljnom kreditu, sa 10 godina grejs perioda i u potpunosti bez kamate.

Knežević je najavio da će posle završetka tih projekata, Srbija od Svetske banke uzeti novi kredit u vrednosti od 80 milona evra, koji će biti iskorišćen i za nastavak radova u toku i otvaranje novih gradilišta, kako bi bio uspostavljen siguran i bezbedan sistem odbrane od vode.

Vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić precizirao je da je reč o levoobalnom nasipu reke Tise, kao i da je planirano da radovi budu završeni do sredine 2013. godine. On je dodao da je vrednost tih radova šest miliona evra.

Pješcić je naveo da su u toku i radovi na desnoj obali Tise i to na izgradnji obaloutvrade, a vrednost tih radova je pet miliona evra.

"Matica reke Tise se opasno približila nasipu i mora da se izvrši sanacija obaloutvrde", kazao je Pješčić.On je istakao da Direkcija za vode već ima pripremljenu dokumentaciju za nastavak projekata, koji će biti finansirani iz novog kredita Svetske banke, napominjući da bi oni mogli biti pokrenuti već sredinom januara naredne godine, a da bi relizacija mogla početi sredinom 2013. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track