Dan zastave u Bujanovcu proslavljen bez incidenata
Foto: Rts

Dan zastave u Bujanovcu proslavljen bez incidenata

Srbija -
Skup na centralnom gradskom trgu u Bujanovcu obeležen je čestitkom Albaniji đaka koji su se rasporedili u znaku broja 100 i pesmom posvećenoj albanskoj državi

BUJANOVAC - Albanci sa juga Srbije obeležili su danas u Bujanovcu Dan zastave i stogodišnjicu od osnivanja države Albanije manifestacijama koje su protekle bez incidenata.Skup na centralnom gradskom trgu u Bujanovcu obeležen je čestitkom Albaniji đaka koji su se rasporedili u znaku broja 100 i pesmom posvećenoj albanskoj državi.

Đaci, koji danas nisu pohađali nastavu, obučeni u boje albanske zastave, na proslavu su stigli većinom iz sela Trnovac, rodnog mesta komandanta takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvana Ćazimija - Lešija.

Na zgradi opštine Bujanovac potom je razvijena albanska zastava uz aplauz prisutnih građana, kojih je prema proceni policije bilo nešto više od 1.000, a predsednik te opštine Nagip Arifi čestitao je praznik, posebno ističući da je proslava protekla bez incidenata.

Srpske zastave na državnim institucijama bile su umotane oko koplja.Na više mesta u gradu bilbordima su ispisane čestitke na albanskom jeziku, a ispred kancelarije Nacionalnog saveta Albanaca istaknuta je albanska zastava.

Ispred Doma kulture "Vuk Karadžić", u kojem je KUD "Građanska inicijativa" iz Prištine priredilo kulturni program, okupljeni su nosili albanske zastave, zastave Kosova i Dardanije, dok su žene bile obučene u boje albanske zastave.

Na centralnom trgu u Bujanovcu puštana je albanska narodna muzika, pesme posvećene Kosovu, kao i one koje veličaju borbu takozvane OVK, a postavljena je i montažna kuća - kopija zdanja iz Valone, iz kojeg je 1912. proglašena država Albanija.

Ove godine Dan zastave se obeležava dan ranije zbog učešća lidera albanskih stranaka sa juga Srbije na centralnoj proslavi u Tirani, tako da su proslavi u Bujanovcu izuzev Arifija prisustvovali samo funkcioneri lokalne Demokratske partije.

Na nekoliko stotina kuća u Kopnenoj zoni bezbednosti jutros su osvanule crveno-crne albanske zastave.Proteklih nekoliko dana Albanci na jugu Srbije su 100-ti rođendan Albanije obeležili naučnim skupom "Istorija albanskog pokreta u Preševskoj dolini", otvaranjem muzeja Ćazimiju, kao i brojnim političkim skupovima i kulturno-zabavnim i sportskim programima u mesnim zajednicama i školama.

Crvenu zastavu sa crnim dvoglavim orlom, prvi je 1443. godine, po povratku iz Carigrada, u rodnom mestu Kruji nedaleko od Tirane, na jednoj kuli, istakao albanski nacionalni junak Skenderbeg.

Posle Velike narodne skupštine, na kojoj je 28. novembra 1912. godine, u Valoni na jugu Albanije, proglašena nezavisna država Albanija, istu zastavu je razvio albanski revolucionar Ismailj Ćemalji, koji je bio izabran za prvog predsednika Privremene vlade Albanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track