Širi se epidemija žutice kod Paraćina

Zaraza

Širi se epidemija žutice kod Paraćina

Srbija -
Do sada je od hepatitisa tipa A obolelo 20 meštana Drenovca i po jedna iz Paraćina, sela Sikirica i Golubovac

PARAĆIN - Od zarazne žutice koja se pojavila u Drenovcu kod Paraćina do sada su obolele 23 osobe, od kojih su dve iz susednih sela, tako da postoji mogućnost da se epidemija proširi, rekao je danas epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji Goran Radovanović.

Do sada je od hepatitisa tipa A obolelo 20 meštana Drenovca i po jedna iz Paraćina, sela Sikirica i Golubovac.Radovanović nije isključio mogućnost širenja epidemije i na druga sela paraćinske opštine jer je kretanje ljudi veliko, i imaju porodične i poslovne kontakte.

S obzirom na dug period inkubacije bolesti, u proseku mesec dana, može se očekivati još obolelih.

Prvi slučaj je registrovan krajem septembra, a sumnja se da je epidemija preneta iz aleksinačkog kraja gde je od početka leta obolelo više od 100 osoba.

Osobe iz Drenovca zarazila su se na porodičnom slavlju u selu Mozgovo kod Aleksinca. Na preporuku Zavoda za javno zdravlje Štab za vanredne situacije opštine Paraćin je naložio sanitarno-higijenske mere zaštite od epidemije u Drenovcu.

Zavod za javno zdravlje je analizirao nekoliko bunara i utvrdio da voda nije ispravna za piće zbog čega je u Drenovcu postavljena cisterna sa vodom koja je meštanima dostupna od 8 do 18 sati.

Škola u tom selu je priključena na glavni gradski vodovod. Prema rečima načelnice štaba Danijele Radonjić, štab je naredio dezinfekciju svih bunara i poljskih toaleta u Drenovcu, upotrebu flaširane vode za piće ili iz gradskog vodovoda, dezinfekciju škole u selu, nadzor nad prometom hrane.

Štab je apelovao na meštane da redovno peru i dezinfikuju ljude, kao i da se pridržavaju ostalih mera zaštite. Oni koji imaju ozbiljniju kliničku sliku su hospitalizovani na Odeljenju za infektivne bolesti Opšte bolnice u Ćupriji i tamo je trenutno 12 obolelih od zarazne žutice.

Na području Pomoravkog okruga epidemije žutice nije bilo 12 godina, a zaraza se ciklično javlja na šest do sedam godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track