Mamut se iz Drmna seli u Viminacijum
Foto: Rts

U četiri sarkofaga

Mamut se iz Drmna seli u Viminacijum

Srbija -
Na površinskom kopu "Drmno" kod Kostolca počelo preseljenje skeleta mamuta u Arheološki park Viminacijum uz pomoć jedinstvenog postupka kojim se kosti ovih praistorijskih životinja prebacuju zajedno sa tlom u kojem su pronađene

KOSTOLAC - Antički lokalitet Viminacijum i površinski kop "Drmno" osim po rimskim nalazima postaju sve poznatiji i po poleontološkim nalazima. Nedavno su arheolozi zajedno sa inženjerima pronašli kosti mamuta pred kojima je osetljiv postupak prenošenja u arheološki park Viminacijum, koji sve više postaje i paleontološki. Reč je o jedinstvenom i komplikovanom postupku kojim se kosti ovih praistorijskih životinja prebacuju zajedno sa tlom u kojem su pronađene.

Delovi etaže na površinskom kopu "Drmno", u kojoj su zarobljeni ostaci mamuta, isečeni su i smešteni u metalne sarkofage. Kako se kosti mamuta ne bi oštetile zbog rastresite zemlje, koriste se specijalne vodene bušilice, kojima se odseca tlo ispod skeleta.

Arheolog Nemanja Marić objašnjava da voda jedino može da ispere zemlju bez vibracija, pa se posle ispiranje podbiju nosači što sprečava dalje sleganje tla.

Kosti mamuta smeštene su u četiri sarkofaga od kojih najteži imaju skoro 15 tona. To je jedinstven inženjerski poduhvat, u koji su osim arheologa uključeni i stručnjaci drugih profila.Miomir Korać kaže da su tu i građevinci i metalci i statičari.

"Stepen bezbednosti koji smo ostvarili je kao kada prenosite najtanje staklo, tako da se ne sme desiti da se te kosti mamuta oštete", objašnjava Korać.

Ukoliko to vremenske prilike dozvole, narednih dana bi trebalo da otpočne transport sarkofaga u arheološki park Viminacijum, koji je udaljen tri kilometra. Tamo će mamuti iz površinskog kopa "Drmno" biti trajno zaštićeni i izloženi javnosti.

U Viminacijumu se već priprema njihova nova kuća - paleontološki park. U njemu će biti smeštena i, već čuvena, mamutica Vika, čije se preseljenje očekuje sledećeg proleća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track