800.000 tona bakra i 78 tona zlata pronađeni kod Tulara
Foto: RTS

800.000 tona bakra i 78 tona zlata pronađeni kod Tulara

Srbija -
Završnim proračunom mineralnih rezervi u Tularima ustanovljeno 300 miliona tona rude sa sadržajem od 0,27 procenta bakra i 0,26 grama po toni zlata

MEDVEĐA - Firma "Dunav Minerals" koja istražuje resurse ruda bakra i zlata u mestu Tulare u opštini Medveđa saopštila je da je na toj lokaciji ustanovila postojanje 800.000 tona bakra i 78 tona zlata."Završnim proračunom mineralnih rezervi u Tularima ustanovljeno je 300 miliona tona rude sa sadržajem od 0,27 procenta bakra i 0,26 grama po toni zlata. To iznosi 800.000 tona bakra i 78 tona zlata", rekao je menadžer istraživanja u firmi "Dunav Minerals" Fil Foks.

Po njegovim rečima, "Dunav Minerals" je poslednje dve godine u istraživanja uložio više od 15 miliona dolara."Dunav Minerals je već započeo preliminarnu rudarsku studiju na ovom projektu, koja će nam pomoći da utvrdimo ekonomske i tehnološke aspekte toga kako budući rudnik može raditi", rekao je Foks.

On je najavio da će početne studije moći da se objave sledeće godine.

"Većina ljudi okupljenih u našem istraživačkom timu je iz lokalne zajednice i mi smo svesni istorijskog rudarskog potencijala na ovom području", naglasio je Foks.

"Dunav Minerals" je domaća firma sa kanadskim kapitalom i zapošljava više od 30 ljudi, većinom iz Medveđe i okoline. Ova firma je najavila pomoć zdravstvu i školstvu uz podršku vlasti u Medveđi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track