U Vojvodini 21 novi slučaj HIV infekcije, jedna osoba preminula

Institut za javno zdravlje

U Vojvodini 21 novi slučaj HIV infekcije, jedna osoba preminula

Srbija -
Većinu obolelih čine muškarci, a sve osobe su u uzrastu od 20 do 39 godina

NOVI SAD - U Pokrajini je prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine tokom 2012. godine zabeležen 21 novi slučaj zaraženih HIV infekcijom, a jedna osoba je preminula, saopšteno je na konferenciji za novinare u Vladi Vojvodine.

Stručnjaci za tu oblast izneli su podatak da je kod 80 odsto novoinficiranih dijagnoza postavljena u stadijumu asimptomatske infekcije, što se smatra povoljnijim.

Većinu obolelih čine muškarci, a sve osobe su u uzrastu od 20 do 39 godina.

U svim slučajevima kad je način zaražavanja bio poznat, reč je bila o nezaštićenom seksualnom odnosu. Tako je inficirana jedna žena i 19 muškaraca, od kojih je 16 imalo seksualni odnos sa drugim muškarcima.

Najveći broj inficiranih osoba registrovan je na području Novog Sada (11 obolelih), po dva slučaja evidentirana su na području Sremske Mitrovice i Zrenjanina i po jedan na teritoriji opština i gradova Vrbas, Vršac, Sombor, Stara Pazova, Pančevo i Bečej.

Od 1985. godine, kada je registrovan prvi slučaj HIV infekcije u Vojvodini, do 1. novembra ove godine ukupno 365 žitelja Pokrajine saznalo je da živi sa HIV -om. Od AIDS-a je obolelo 187 osoba, a umrlo ih je 124, od čega 109 od posledica same HIV infekcije.

Trenutno 241 žitelj Vojvodine zna da živi sa HIV-om, dok su 63 osobe obolele. Slučajevi HIV infekcije registrovani su u 37 od 45 vojvoÄ‘anskih gradova i opština.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine na Odseku za HIV i AIDS od aprila 2008. godine leče se svi oboleli od HIV infekcije i AIDS-a koji žive na teritoriji Vojvodine.

Kako je saopštio Klinički centar Vojvodine, u toku 2012. godine obavljeno je 1.200 pregleda i 45 hospitalizacija tih bolesnika, a prema njihovoj evidenciji na Klinici je registrovano 27 novootkrivenih pacijenata sa HIV infekcijom.

"Trenutno je na antiteroviralnoj terapiji oko 150 bolesnika i svi oni jednom mesečno dolaze na Kliniku po recepte za lekove koje podižu u jednoj gradskoj apoteci. Svi lekovi za lečenje HIV infekcije su na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a Klinika raspolaže svim odgovarajućim testovima za praćenje toka infekcije i efekata terapije", navodi se u saopštenju.

Aktivista omladine JAZAS-a Novog Sada Darko Lazarević rekao je da je ova organizacija tokom 2012. u svojim kampanjama održala 110 radionica iz prevencije HIV-a i prevencije bolesti zavisnosti, koje su obuhvatile više od 3.250 učenika osnovnih i srednjih škola.

Potpredsednik Udruženja za pružanje pomoći obolelima od HIV-a "Crvena linija" Rajko Grestić rekao je da udruženje ima više od stotinu korisnika, kojima se pruža psiho-socijalna pomoć.

Uz to aktivisti udruženja savetuju i članove porodica obolelih, obilaze ležeće bolesnike i svima koji ih pozovu telefonom daju odgovore na pitanja o HIV-u.

"Na žalost, još uvek postoji velika stigma i diskriminacija prema ljudima koji su oboleli od HIV-a, tako da mnogi kriju svoj status, pa čak zbog toga i izbegavaju testiranje", rekao je Grestić.

Ovogodišnji Dan borbe protiv side obeležava se pod sloganom: "Ne možeš da znaš dok se ne testiraš".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track