Putujući bioskop na Goliji ponovo radi
Foto: Rts

Na radost dece

Putujući bioskop na Goliji ponovo radi

Srbija -
Radnici Doma kulture u Ivanjici obnovili rad putujućeg bioskopa koji je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka donosio "pokretne slike" i radost i u najudaljenija sela

IVANJICA - Gostovanja pozorišnih predstava ili projekcija filmova u školama uobičajena su u gradskoj sredini. Za decu koja žive u planinskim područjima opštine Ivanjica pokretni bioskop prava je atrakcija.

Radnici Doma kulture u Ivanjici obnovili su rad putujućeg bioskopa koji je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka donosio "pokretne slike" i radost i u najudaljenija sela.

Većina mališana koji žive u golijskom selu Kušići svakodnevno koristi internet. Filmski program mogu pratiti i na televiziji, ali je putujući bioskop za njih jedno sasvim novo iskustvo.

Deca koja su gledala putujući bioskop kažu da im se sviđa i da su mnogo naučila, a da im se naročito sviđa to što su se "svi okupili".

Društvene i kulturne aktivnosti za 69 đaka u toj, jednoj od najstarijih škola u zapadnoj Srbiji, organizuju se samo nekoliko puta godišnje.

Direktor OŠ Major Ilić u Kušićima Milovan Milovanović kaže da je to izuzetno značano za decu, pogotovo za onu u udaljenim seoskim sredinama, gde nema ni bioskopa, pa su izuzetno zadovoljni saradnjom sa Domom kulture u Ivanjici.

Pilot projekat ivanjičkog Doma kulture doveo je filmove na velikom platnu već u nekoliko sela udaljenih i po 50 kilometara od grada.

Direktor Doma kulture Ivanjica Milan Krunić kaže da ta institucija ulazi u ozbiljnu fazu, kad ce školama ponuditi pored obrazovnih i školskih i igrane filove za stariju publiku.

Kinooperater Miroslav Mirković rado se seče svega što je u vezi sa filmom i kaže da se jedan film prikazivao po više puta, da je bilo redova, čak i tapkaroša. "Šta se sve nije radilo da bi se pogledao film", seća se Miroslav.Bioskop u Ivanjici nikada, od prvih projekcija 1952. godine zapravo nije prestajao sa radom. Samo je publike danas u salama znatno manje, kaže Krunić.

U planu je da putujući bioskop pređe više od 1.000 kilometara, kako bi stigao do svih seoskih škola i najudaljenijih delova ivanjičke opštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track