Jastrebac uskoro zaštićeno područje
Foto: Vikipedija

Srđan Belij

Jastrebac uskoro zaštićeno područje

Srbija -
U toku su završni radovi na pripremi Studije zaštite akumulacije jezera Ćelije

KRUŠEVAC - Državni sekretar u Ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srđan Belij najavio je danas da će područje planine Jastrebac biti proglašeno zaštićenim područjem, te da bi to sa akumulacijom Ćelije trebalo da bude temelje ekološke mreže u Kruševcu."Čitavo područje vrednog šumskog kompleksa u narednom periodu će preko Zavoda za zaštitu prirode biti zaštićeno, a dobićemo veliko prirodno dobro na Jastrepcu jer je do sada bio zaštićen samo mali kompleks od šest hektara brezove šume", rekao je Belij novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem.

Belij je podsetio da se prema ranijem konceptu smatralo se da je to dovoljno za zaštitu, ali da su "agresivni nastupi ljudi pokazali da je seča često nekontrolisana i da je potrebna zaštita na širem prostoru da bi se sačuvale te prirodne vrednosti".

On je kazao i da su u toku završni radovi na pripremi Studije zaštite akumulacije jezera Ćelije, koju je finansirao Grad Kruševac, nakon čega bi trebalo da se postave temelji ekološke mreže na području Kruševca gde će Jastrebac i Ćelijsko jezero biti kamen temeljac budućeg održivog razvoja grada.

Belij je kazao i da bi sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije mogao da se reši problem zagađenja Ćelijskog jezera, koje dolazi iz reka Blatašnice i Rasine.

Naveo je da je posebno interesantan lokalitet sela Lomnica i tamošnjeg izvora kisele vode, kazavši da tom izvoru treba vratiti prvobitnu funkciju, a potom na tom mestu napraviti etno lokalitet koji bi bio interesantan za meštane i turiste.

Gašić je rekao da Grad, nakon presude kojom je Kruševcu potvrđeno vlasništvo nad lokacijom, planira uređenje izvorišta i izgradnju evropskog etno sela.

Državni sekretar danas je bio i u Ribarskoj banji, za koju je kazao da je navredniji turištički i privredni lokalitet na području Kruševca, a obišao je i sela Lomnicu i Buci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track