Zaustavljeno bušenje u Ribarskoj banji

Odluka inspekcije

Zaustavljeno bušenje u Ribarskoj banji

Srbija -
Biće pronađeno odgovarajuće rešenje za zaposlene u specijalnoj bolnici, ali i vlasnika pansiona koji ima dozvolu za pijaću vodu

KRUŠEVAC - Inspekcija Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja zaustavila je radove na bušotini koju je Miodrag Jevtić, vlasnik pansiona “De lusio” u Ribarskoj banji napravio nedaleko od izvora termalne vode, rekao je danas državni sekretar u tom Ministarstvu Srđan Belij.

Belij, koji je danas razgovarao sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem, kazao je novinarima da će u toku dana proveriti stanje na terenu kako bi se pronašla nova rešenja koja bi odgovarala i zaposlenima u specijalnoj bolnici “Ribarska banja” i vlasniku pansiona.

On je objasnio da je inspekcija utvrdila da je Jevtić dobio rešenje za bušenje hladne, pitke vode za vodosnabdevanje jednog domaćnistva, međutim, pokazalo se, kaže Belij, da je reč o ugostiteljskom objektu koji ima veću potrebu za vodom.

“Ta količina nije precizno regulisana, pa je inspekcija zaustavila radove. Lično mislim da je kaptiranje te hladne vode u suprotnosti sa kapacitetima Ribarske banje. Jedno nema veze sa drugim, međutim, pokušaj bušenja termomineralne vode može da poremeti ravnotežu svih tih izvora za koje je data dozvola Ribarskoj banji” - kazao je Belij.

On je dodao da niko neće ostati uskraćen za vodu, ali da se mora pronaći rešenje koje će, podrazumeva se, biti u skladu sa zakonom.

Rukovodstvo specijalne bolnice Ribarska banja zatražilo je od nadležnih institucija da Jevtiću ukinu rešenje o istraživanju voda koje mu je početkom godine dalo Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

Direktor te bolnice Branislav Katančević objasnio je novinarima da se istražno pravo koje je Jevtić dobio nalazi na eksploatacionom polju Ribarske banje i naveo da bušotina, koja se nalazi u blizini izvora, ugrožava opstanak te ustanove.

Miodrag Jevtić, vlasnik pansiona “De lusio”, negirao je da se bušotina nalazi na eksploatacionom polju Ribarske banje, a u međuvremenu su zaposleni u specijalnoj bolnici Ribarska banja održali protest uručivši vlasniku pansiona zahtev za obustavu radova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track