Avramović: Dajemo zemljište samo ako se plati
Foto: KURIR

Smederevo

Avramović: Dajemo zemljište samo ako se plati

Srbija -
Predstavnici Komiko oila više puta su dolazili u Smederevo i nudili poravnanje, ali stalno sa nekim novim datumom, mislim da je to neozbiljan investitor i da nema novac, rekla gradonačelnica Smedereva

SMEDEREVO - Smederevo želi da sačuva imidž dobrog poslovnog partnera za sve zainteresovane investitore, ali ne želi da pošalje poruku da u gradu može da se dobije zemljište, a da se ne plati, poručila je danas gradonačelnica Jasna Avramović povodom sporne investicije konzorcijuma "Komiko oil" u izgradnju rafinerije.

Avramović je istakla da je razočarana nedolaskom investirora, ali i podsetila da "Komiko oil" nije ispunio obavezu da u roku od 60 dana plati zakup za zemljište, zbog čega su se ta kompanija i grad Smederevo našli na sudu.

Prema rečima gradonačelnice Avramović, predstavnici konzorcijuma više puta su dolazili u Smederevo i nudili poravnanje, ali stalno sa nekim novim datumom.

"Bila je prva želja da to bude 24. avgusta, pa 15. decembar, a sada 31. januar 2013. Mislim da je to neozbiljan investitor i da nema novac", ocenila je ona.

Avramović je naglasila da je svaki ozbiljan investitor koji ima kapital i zna šta hoće dobrodošao u Srbiju i Smederevo gde ima šansu da radi.

"Komiko oil" i grad Smederevo nisu prošle nedelje postigli dogovor o sudskom poravnanju, a novo ročište pred Privrednim sudom u Požarevcu zakazano je za 6. februar 2013. Kompanija "Komiko oil" nije u roku uplatila 652 miliona dinara za zakup 114 hektara u Smederevu za izgradnju rafinerije, pa je javno pravobranilaštvo tog grada podnelo tužbu Privrednom sudu u Požarevacu. Posle isteka zakonskog roka od 60 dana, 26. juna, javni pravobranilac je poslao opomenu kompaniji "Komiko oil" da u roku od osam dana uplate novac.

Taj rok je istekao 4. jula, a pošto kompanija nije uplatila novac za zakup zemljišta ni posle opomene javnog pravobranioca, usledila je tužba sudu.

Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije u Smederevu trajali su oko tri godine.

"Komiko oil" je najavio da će u rafineriju u Smederevu uložiti 250 miliona dolara, da će je izgraditi za tri godine i otvoriti oko 700 radnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track