Novi slučajevi žutice, obolelo 26 osoba

Epidemija ne jenjava

Novi slučajevi žutice, obolelo 26 osoba

Srbija -
Poslednjih dvoje obolelih su bračni par iz sela Golubovca u opštini Paraćin koji su bili u vezi sa majkom obolelog muškarca i svekrvom obolele žene

ĆUPRIJA - Epidemija zarazne žutice tip A na području Pomoravskog okruga ne jenjava i pored preduzetih mera, obolelo je 26 ljudi, a poslednjih dvoje obolelih smešteno je juče na Odeljenje infektologije Opšte bolnice u Ćupriji, izjavio je načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.

Reč je o bračnom paru iz sela Golubovca u opštini Paraćin koji su bili u vezi sa obolelom osobom, odnosno majkom obolelog muškarca i svekrvom obolele žene, a žive u istom domaćinstvu, objasnio je Radovanović.

On je istakao da je "na obradi još jedna osoba, učenik Tehnološke škole u Paraćinu, za koga se sumnja da je oboleo, a to treba da se serološki potvrdi".

Radovanović je istakao da je "prošla nedelja bila mirna, nije bilo novih slučajeva obolelih", ali da bi "epidemija mogla da se širi i razvlači do proleća".

Epidemija je krenula 27. septembra iz sela Drenovac u opštini Paraćin, gde je i najviše obolelih, a zatim su stizali oboleli iz sela Sekirica, Golubovac, iz gradski centara Paraćina i Ćuprije, potsetio je Radovanović.

Radovanović je istakao da su i dalje na snazi mere Opštinskog štab za vanredne situacije Paraćina na suzbijanju širenja bolesti, a posebno rigorozan nadzor nad objektima, bunarima, hranom, pranju i dezinfekciji ruku, dezinfekciji puta od boravka do kolozeta, kvaka na vratima.

"Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snebdevanje vodom su plitki, a kretanje stanovništva veliko. Sve ukazuje da je izvor zaraze čovek, da se bolest prenosi kontaktom i da se ne mogu isključiti i novi slučajevi", rekao je Radovanović.

Radovanović je ponovio da i dalje stoji teza o "prelivanju epidemije iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti - obolele osobe iz Dranovca koje su u tom selu bile na svadbi".

"Reč je o zaraznoj žutici, tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi", rekao je on.

Radovanović je podsetio da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, poslednjih 12 godina nije bilo zarazne žutice, a da se obična žutica pojavljivala ciklično svakih šest do sedam godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track