Bošnjaci povratnici dobili 11 kuća u Priboju

Bošnjaci povratnici dobili 11 kuća u Priboju

Srbija -
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin uručio u selu Živinice ključeve 11 montažnih kuća raseljenim Bošnjacima, povratnicima iz ovog kraja, koji su izbegli u periodu od 1991. do 1999.

PRIBOJ - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin uručio je danas u selu Živinice u opštini Priboj ključeve 11 montažnih kuća izbeglim i raseljenim Bošnjacima, povratnicima iz ovog kraja, koji su izbegli u periodu od 1991. do 1999. godine.

Na inicijativu ministra Ugljanina Vlada Srbije je 29. marta ove godine usvojila program povratka izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj koji će biti realizovan u naredne četiri godine.

Za prvu fazu u toku ove godine izdvojeno je 50 miliona dinara za izgradnju kuća, odnosno novčanu naknadu za 21 porodicu koje su samostalno sagradile domove, istakao je Ugljanin.

Prvi prioritet je bio da se ljudi vrate, a neki su se već vratili, žive i rade na svojim imanjima, u pribojskim mesnim zajednicama Krajčinovići, Sastavci i Sjeverin, napomenuo je ministar. On je objasnio da su radovi na njihovim kućama započeti u septembru, a samo posle tri i po meseca, oni se danas useljavaju u nove domove.Ugljanin je ocenio da se ovakvim projektima vraća poverenje građana u državu i državne organe.

"Usvajanjem i realizacijom ovog programa Republika Srbija šalje jasnu poruku svojim građanima da se više nikada neće dogoditi proterivanje, iseljavanje zbog straha ili pretnji po život, kako je bilo kada je došlo do iseljavanja Bošnjaka iz opštine Priboj u poslednjoj deceniji prošlog veka", istakao je Ugljanin prilikom uručenja ključeva novih kuća.

Ministar je rekao da je za izgradnju prvih 11 kuća, svaka površine 62 kvadratna metra, vlada uložila 29 miliona dinara, a u naredne četiri godine biće ukupno izgrađeno 235 kuća, za izbegle i raseljene Bošnjake, sa teritorije opštine Priboj. Zamenica predsednika opštine Priboj Vesna Jugović, naglasila je da je značaj ovog projekta u povratku Bošnjaka i nastavku složnog života svih nacionalnosti na ovom području.

"Želja svih nas je da se taj zajednički život nastavi i da više nikada ne bude sukoba", rekla je Jugović.

Vrednost celog programa je milijardu i 269 miliona dinara i realizuje se preko Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Ova Kancelarija je jesenas završila zgradu sa socijalnim stanovima u Priboju u koju se krajem septembra uselilo osam porodica koje su usled požara 2010. godine ostale bez krova nad glavom.

Kancelarija za održivi razvoj, nedovoljno razvijenih područja na čijem je čelu ministar Ugljanin sa milion dinara donirala je izradu projektne dokumentacije za te stanove, čiju je izgradnju i kompletno unutrašnje opremanje finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju TIKA sa 230.000 evra.

U okviru redovnih aktivnosti, Kancelarija je kroz program pomoći nerazvijenim opštinama u koje spada i Priboj, finansijski pomogla i program modernizacije mlekare "Bioimlek" u selu Sastavci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track