Vojvođani časte bebu iz mećave Nikolinu

Humano

Vojvođani časte bebu iz mećave Nikolinu

Srbija -
Pošto su Predrag i Teodora nezaposleni mladi roditelji, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je već počela da traži rešenje kako bi Mladenović dobio posao

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović predala je danas poklon Predragu Mladenoviću, ocu male Nikoline, koja se rodila 9. decembra u snežnoj mećavi u automobilu na putu ka Banatskom Dvoru.

Paket, vredan 50.000 dinara, sadrži jakne, skafander, pantalone, haljine, špilhozne, majice, kao i džak za spavanje, saopšteno je na Internet stranici Vlade Vojvodine.

"Predrag je tokom porođaja sve vreme bio uz suprugu Teodoru i hrabro izdrža ceo ovaj čin. To je nešto što će i on i Teodora pamtiti ceo život. On je primer svim očevima", rekla je Vesna Kopitović i dodala da bi trebalo da uvedemo mogućnost da i očevi prisustvuju porođaju jer su, kako je dodala, oni tada najpotrebniji suprugama.

Otac male Nikoline rekao je da je u tim trenucima bio i srećan i u uplašen "ali kada sam video bebu i čuo je da place, zaboravio sam na sve strahove. Ljudi iz sela dolaze nam već tri dana. Kuća nam je puna. Svi se raduju i čestitaju nam".

Pošto su Predrag i Teodora nezaposleni mladi roditelji, pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je već počela da traži rešenje kako bi Mladenović dobio posao.

Svečanosti u prostorijama pokrajinske vlade prisustvovali su i direktor Doma zdravlja u Žitištu dr Gabor Lodi i dr Danijela Andrić, lekar opšte prakse u Službi hitne pomoći, koja je u tim ekstremnim uslovima, uz pomoć tehničara i babice, prisebno i stručno obavila porođaj mlade žene od samo 17 godina, koja je nosila bebu od 3.600 grama.

"U trenutku poziva mi smo bili udaljeni oko 20 kilometara od mesta na kome je automobil sa mamom bio zaglavljen", rekla je doktorka Andrić napominjući da je ekipa stigla terenskim vozilom do područja od kojeg više nije moglo da se prođe.

"Tada smo tehničar i ja krenuli da trčimo kroz smetove preko njiva sa kompletnom opremom za porođaj, komprese, ćebad, sanitetski materijal, aparat za reanimaciju i sve ostalo najneophodnije. Kada sam stigla do majke, beba još nije bila rođena", ispričala je doktorka.

Ona je rekla da je babica, koja je bila pored porodilje, objasnila Teodori kako treba da se ponaša, kako da diše i beba se rodila za oko 15 minuta i odmah počela da plače.

"Pupak smo istretirali kako treba sa sterilnim instrumentima maksimalno se trudeći da smanjimo rizik od infekcije koji je bio izuzeto visok u tom momentu", rekla je doktorka Andrić I napomenula da se mlada majka osećala izuzetno dobro zahvaljujući, pre svega svojoj mladosti.

Doktor Lodi je, tokom tog nesvakidašnjeg porođaja, bio u stalnom telefonskom kontaktu sa tehničarom i uspeo je da angažuje kamione koji su očistili sneg ispred automobila u kojima je bila tek rođena beba, kako bi bezbedno i u što kraćem roku stigla u porodilište zrenjaninske opšte bolnice.

Vesna Kopitović je, u ime Vlade Vojvodine, toj službi hitne pomoći poklonila zimsku opremu (jakne, prsluke i pantalone), u vrednosti od 180.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track