Usvojen Nacrt zakona o Razvojnom fondu Vojvodine

Skupština Vojvodine

Usvojen Nacrt zakona o Razvojnom fondu Vojvodine

Srbija -
U osnovnom kapitalu Fonda Vojvodina učestvuje sa 78,11 odsto, dok Srbija učestvuje sa preostalih 21,89 odsto

NOVI SAD - Skupština Vojvodine usvojila je danas posle podne Nacrt zakona o Razvojnom fondu Vojvodine koji će po hitnom postupku biti upućen Vladi Srbije na dalje razmatranje.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Vojvodine, Nacrt zakona sačinjen je u skladu sa nedavno potpisanim sporazumom vlada Srbije i pokrajine o prenosu imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine.

Ovim Sporazumom predviđeno je da Vojvodina inicira donošenje Zakona o Razvojnom fondu, a da Vlada Srbije prihvati donošenje ovog zakona po hitnom postupku i uvrsti ga na prvu narednu sednicu Skupštine Srbije.

Zakonom je predviđeno da se Fond registruje u skladu sa Zakonom o privredniom društvima, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, te da svoju pravnu formu može promeniti u akcionarsko društvo, u skladu sa odlukom skupštine Razvojnog fonda.

Osnivački kapital Fonda treba da bude novčani ulog u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara. U osnovnom kapitalu Fonda Vojvodina učestvuje sa 78,11 odsto, dok Srbija učestvuje sa preostalih 21,89 odsto.

Fond treba da se bavi poslovima koji se odnose na odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja i drugim poslovima u skladu sa zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track