Mali orkestar porodice Sušica
Foto: Milen Djordjevic

Talentovani

Mali orkestar porodice Sušica

Srbija -
Kada sam napunio sedam godina otac me je odveo u muzičku školu i ja sam tada odabrao da sviram klavir, priča desetogodišnji Denis i dodaje da vežba svaki dan, najmanje tri sata

PROKUPLJE- Desetogodišnji Denis Sušica već četiri godine svira klavir u Muzičkoj školi "Kornelije Stanković" iz Prokuplja u klasi profesora Danijela Dojčinovića. Za te četiri godine nema nagrade koju Denis nije osvojio na lokalnim i republičkim takmičenjima.

Majka Ćama sve nagrade uredno slaže u fasciklu i čuva. Samo ove godine Denis je pobedio na takmičenju "Mladi virtuoz" u Beogradu, zatim je osvojio drugu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju "Slavenski" u Novom Sadu, a na prokupačkom Fedesu osvojio je drugu nagradu za klavir i dečiju pesmu, a prvu nagradu u konurenciji narodne pesme.

"Kada sam napunio sedam godina otac me je odveo u muzičku školu i ja sam tada odabrao da sviram klavir", priča Denis i dodaje da vežba svaki dan, najmanje tri sata, a kada se sprema za takmičenja onda i duže.

Denisov veliki problem je što nema svoj klavir, a svojim muzičkim umećem davno je "prerastao" klavijaturu koju ima kod kuće.

"Vežbam u muzičkoj školi i u muzeju, koji mi je blizu kuće, ali tek od 15 časova, pa mi je malo nezgodno da uskladim vreme, jer idem popodne u školu. Ponekad mi je baš naporno. Trenutno se spremam za republičko takmičenje i svaki dan idem u muzičku školu da bi vežbao, pa onda čim završim dođem kući, spustim note, uzmem ranac i pravac u školu", priča Denis i pojašnjava da se ne žali jer voli muziku, pa se angažovao i u KUD Abrašević gde peva narodne pesme.

U šestočlanoj porodici Sušica niko ne radi i žive od socijalne pomoći. Majka Ćama pomaže po kućama, ali i ona i otac Ehran vode borbu da izškoluju decu i vaspitaju ih kao dobre i vredne ljude. Kažu da im je teško da pribave sredstva za odlazak na takmičenja, a kamoli da nabave instrument za Denisa.

"Ja sam završio srednju muzičku školu u Prištini. Zbog toga sam svu moju decu upisivao u muzičku školu, čim pođu u prvi razred. Pored Denisa, koji svira klavir, devetogodišnji Damir svira violinu, sedmogodišnji Edis takođe klavir, a kad poraste petomesečna Ismeta, ona će učiti da svira violinu", kaže otac Ehran i dodaje da on ili supruga vode decu svakog dana na drugi kraj grada u muzičku školu, gde sačekaju da završe časove, pa ih vraćaju kući.

Ponosni otac dodaje da se sva muka zaboravi kad vidi svoju decu na nastupima.

Dobri đaciPored toga što su izvanredni muzičari, sva deca su dobri đaci i u redovnoj školi.

"Svi imaju svoje zadatke, a Denis, Damir i Edis najviše vole da pomažu majci u čuvanju sestre Ismete, koja je njihova miljenica", kaže otac Ehran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track